Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Začala sa príprava na plynovú vojnu

Už od Nového roka reálne hrozí, že Rusi zatiahnu uzáver na plynovode, ktorým prúdi plyn cez Ukrajinu ďalej na západ. Poľsko a Slovensko sa pripravujú na plynovú vojnu.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Začala sa príprava na plynovú vojnu
5
Galéria
Zdroj: TASR

Už je to desať rokov, keď Rusi naposledy zavreli plynový kohútik smerom na východ s cieľom vyvinúť politický a hospodársky tlak na Ukrajinu. S úderom Nového roku sa situácia zrejme zopakuje.

Vzťahy oboch krajín sú dlhodobo extrémne napäté a na pokraji otvorenej vojny. Rusi si dobre uvedomujú, že ich silnou kartou v snahe vyvíjať tlak na Ukrajinu je práve plyn. Lenže táto politika automaticky postihuje aj ďalšie európske krajiny, ktoré majú z tranzitu ruského plynu veľké príjmy a zároveň ho používajú na domácu spotrebu. Je to najmä Poľsko a Slovensko.

Vždy pripravení!

Ukrajinský portál Uawire informuje, že Slovensko sa spolu s Poľskom pripravujú na “plynovú vojnu” medzi Ruskom a Ukrajinou. Situácia by však už nemala byť taká vážna ako pred desiatimi rokmi, keďže obe krajiny mali dosť času sa tento čierny scernár dobre pripraviť.

„V tejto chvíli to vnímam tak, že sme skôr bližšie ku kríze, teda k tomu, že Rusi zastavia plyn cez Ukrajinu a my budeme musieť použiť všetky tie opatrenia, na ktorých sme desať rokov pracovali. Budeme musieť zabezpečiť dodávky plynu pre slovenské domácnosti a pre slovenské podniky,“ vyhlásil slovenský minister hospodárstva Peter Žiga pre médiá.

Vďaka dobudovaným plynovým prípojkám je Slovensko dnes schopné zabezpečiť aj reverzný, teda opačný tok plynu cez svoje potrubie a dovážať tak túto cennú hospodársku surovinu zo západu. Dokonca sa počíta s tým, že ak zostane Ukrajina od januára na suchu, Slovensko jej bude môcť posielať plyn zo západu na východ.

Poľské scenáre

Uawire uvádza, že na suchý ukrajinský plynovod sú dobre pripravení aj Poliaci, ktorí sú v podobnej situácii ako Slovensko. “Poľský plynový a ropný štátny prepravca PGNiG vyhlásil, že krajina je pripravená na zastavenie ruských dodávok plynu cez ukrajinské územie. Spoločnosť predstavila aj možné scenáre zásobovania plynom na roky 2019 – 2023.”

Konkrétne, ak sa tranzit plynu cez Poľsko od roku 2020 zastaví, krajina bude mať k dispozícii 25,6 mld. kubických metrov plynu ročne z rezerv a dodávok vrátane dovozu z Bieloruska. Celková spotreba Poľska je pritom 19 miliárd kubických metrov plynu ročne, takže krajina sa plynovej krízy neobáva.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM