Barbara Dallosová Správy

Ťažba bentonitu na pranieri: Občianske združenie prekrúca fakty a falšuje petíciu, tvrdí investor

Proti rozšíreniu ťažby bentonitu v dvoch obciach v blízkosti Žiaru nad Hronom sa zodvihla vlna odporu. Nevôľu zastrešuje občianske združenie Kremnické vrchy pre život. Investor si myslí, že bojovníci proti ťažbe zavádzajú a nestavajú na faktoch.

Ilustračný obrázok k článku Ťažba bentonitu na pranieri: Občianske združenie prekrúca fakty a falšuje petíciu, tvrdí investor
Zdroj: TASR

Na jar tohto roku sme vás informovali, že ťažobná spoločnosť Regos s.r.o. avizovala záujem rozšírenie svojej činnosti v oblastiach blízko Kremnice a Žiaru nad Hronom. Zámer spoločnosti sa stretol s nevôľou niektorých obyvateľov dotknutých obcí. Odporcov ťažby zastrešuje občianske združenie (OZ).

Pod petíciu sa podpísalo 1 200 ľudí

Kremnické vrchy pre život je občianske združenie, ktoré vzniklo ako odpoveď na nespokojnosť obyvateľov priľahlých dedín na zámer rozšírenia ťažby bentonitu v Kremnických vrchoch.

,,Združenie sme založili na základe toho, že máme záujem, aby Bartošova Lehôtka prekvitala a nie upadala na základe nejakých ťažobných povolení spoločností a rozhodovaní verejných funkcionárov," poznamenal predseda združenia Ľubomír Nemčok. Schvaľovaciemu procesu týkajúceho sa ťažobného územia v obci vytýkajú, že nerešpektoval zamietavé stanoviská samospráv a nedal priestor verejnosti vyjadriť sa.

Združeniu sa tiež nepáči, že spoločnosť, ktorá otvorila lom v Bartošovej Lehôtke, žiada o rozšírenie ťažby bentonitu aj v lokalite Lutily a Starej Kremničky. ,,Ide o dobývací priestor o rozlohe 240 hektárov, ktorý úplne zničí biotopy chránených rastlín a živočíchov,„ skonštatoval Nemčok. Zámer rozšírenia počíta aj s vybudovaním závodu, v ktorom by sa mal bentonit spracovávať. Svoje nesúhlasné stanovisko s rozšírením ťažby aj výstavbou závodu vyjadrilo združenie aj s obyvateľmi dotknutých obcí v petícii. ,,Pod petíciou bolo okolo 1200 podpisov,“ dodal Nemčok s tým, že v máji ju doručili na ministerstvo životného prostredia.

Ťažiari petíciu spochybnili

Ako pre portál Žiar 24 potvrdil Ladislav Sarvaš zo spoločnosti Regos, o vzniku a činnosti občianskeho združenia vo firme vedia. Ich osvetu však považujú za manipuláciu, vedomú dezinformáciu a prekrúcanie faktov. Ťažobná spoločnosť spochybnila tiež petíciu s viac než tisíckou podpisov.

,,Vzniku občianskeho združenia predchádzalo rozdávanie nikým nepodpísaného plagátu, ktorý vychádzal z klamlivých informácií o ťažbe bentonitu a zámeroch našej spoločnosti, o hrozbe ohrozenia zdravia obyvateľov okolitých obcí, o tom ako zničíme prírodu celého regiónu a pod,,„ uvádza v mene spoločnosti Sarvaš a pokračuje: ,,Založené občianske združenie prekrúca fakty, pravdepodobne falšuje podpisy na petičných hárkoch, vymýšľa hrozby, zastrašuje ľudí, odmieta diskusiu a freneticky požaduje len jedno – stop pre Regos, ktorý ročne ťaží podstatne menej ako iné spoločnosti pôsobiacie v regióne.“

Sú ochotní rokovať

Na argument občianskych iniciatív o ohrození zdravia a prírody reaguje ťažobná spoločnosť takto: ,,Ťažbu navrhujeme realizovať v miestach a spôsobom tak, že nedôjde k žiadnemu ohrozeniu zdravia miestnych obyvateľov. V Správe EIA sme zadali vypracovanie emisno-imisnej štúdie i radónového rizika dopadov ťažby. Každý sa môže presvedčiť, že občanom i členom združenia predložené „zaručené fakty“ o zdravie ohrozujúcich následkoch ťažby sú len účelová lož."

Podľa Ladislava Sarvaša ponúkla spoločnosť Regos občianskemu združeniu osobné stretnutie, návrh sa však stretol s odmietavou reakciou. Ako dodal, firma je ochotná a pripravená diskutovať s každým občanom v danom regióne aj mimo neho, bez ohľadu na to či je alebo nie je členom občianskeho združenia.

Zdroj: Dnes24.sk/TASR

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM