Prokop Slováček Správy

TOP 5 netradičných metód ako prestať fajčiť. Oslávte deň bez tabaku

Bývajte s gorilami, ktoré neznášajú dym z cigariet. Fajčite jednu za druhou, až vám príde zle. Aj také bizarnosti vás vraj môžu zbaviť drahého a zdraviu škodlivého zlozvyku. Aké sú ďalšie netradičné, no menej drastické metódy?

Realistické zábery následkov fajčenia, ktoré nezriedka pripomínajú hororové scény. Tak musia po novom vyzerať krabičky cigariet. Nová smernica z Bruselu má pôsobiť hlavne preventívne.

Odnaučia desivé fotografie Slovákov fajčiť?

Najviac ohrození sú mladí

Na choroby z fajčenia zomiera každý desiaty človek na svete. Deň bez tabaku, ktorý si dnes pripomíname už po 29 raz, má upozorniť na škodlivé účinky tohto zlozvyku.

„U nás sú najviac ohrozenou skupinou mladí vo veku 15 až 18 rokov. V tejto kategórii si prvú cigaretu zapálilo 60 percent. Na následky fajčenia zomrie u nás ročne približne 11-tisíc ľudí,“ povedala pre portál dnes24.sk Lenka Skalická z Úradu verejného zdravotníctva SR.

PREČÍTAJTE SI AJ: Diera v krku, mŕtve dieťa alebo impotencia. Čo nás má odnaučiť fajčiť?

Pozitívne je, že počty dospelých i mladých fajčiarov podľa Skalickej klesajú. Napríklad v kategórii 16-ročných v porovnaní s rokom 2011 evidujeme pokles u chlapcov o 7 percent, u dievčat je to o 6,4 percenta.

Zaručených tipov i metód ako prestať fajčiť je mnoho. Každý, kto podľahol tomuto zlozvyku, vám povie, že najlepšie je nezačať.

Aké sú ďalšie tipy bez záruky?

5 NETRADIČNÝCH TIPOV

Aplikácia z Bruselu

Na pomoc prichádza aplikácia pre smartfóny financovaná Európskou komisiou s názvom iCoach. Tento digitálny zdravotný tréner je zadarmo dostupný v 23 jazykoch pre 28 krajín Európskej únie.

Ihly v uchu

Akupunktúra sa dá aplikovať aj pri odvykaní fajčenia. Odborník vám zapichne zopár maličkých ihiel na viacero miest v uchu. Zostanú tam niekoľko dní, počas ktorých aktivizujú konkrétne body a dráhy v tele. To vám pomôže prekonať chuť na cigaretu i potlačiť abstinenčné príznaky.

PREČÍTAJTE SI AJ: ROZHOVOR: Je Slovensko pripravené na dekriminalizáciu drog? Určiť jednorazovú dávku bude ťažké

Odvykanie na „prírodno“

Môžete žuvať sladké drievko. Obsahuje látky, ktoré pomôžu s detoxikáciou organizmu, navyše žuvanie nahrádza sanie, ktoré je charakteristické pri fajčení a naťahovaní dymu do pľúc. Ak tampónom namočeným do klinčekového oleja potriete zadnú časť ústnej dutiny, potlačíte chuť na cigaretu.

Abstinenčné príznaky určite potlačí čaj z ľubovníka alebo z medovky. Odporúča sa aj fajčenie niektorých bylín, ako náhrada za klasické cigarety, ale to je krok z blata do kaluže.

Lobelín namiesto nikotínu

Lobelka je bežná okrasná rastlina našich záhrad. Ak užijete výťažok z tejto rastliny, látka lobelín, ktorú obsahuje, sa naviaže na neuroreceptory pľúcnych a žalúdočných stien a pri následnom vdýchnutí nikotínu núti organizmus na prudké vracanie. Experimentovanie s lobelkou však treba konzultovať s odborníkom.

Jedlom proti fajčeniu

Chuť na cigaretu vraj zaženie extrakt zo zelených ovsených vločiek, alebo lúskanie slnečnicových či tekvicových jadierok. Urobte si šťavu z reďkoviek, pridajte med a pite 2–3 krát denne. Reďkovky sú spoľahlivý prírodný prostriedok proti fajčeniu.

Aj pitie hroznovej šťavy môže pomôcť. Kyslý obsah hroznovej šťavy pomáha odplaviť nikotín z tela.

PREČÍTAJTE SI AJ: Fosforeskujúci cement môže zachrániť životy šoférov. Odstaví jeho výrobu cena?

cigarety
9
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM