Lenka Fedorová Regióny Zo Slovenska

Turniansky hrad prešiel veľkou zmenou: Pozrite na ten kus roboty! FOTO

Keď sa snúbi tvrdá práca a jasný cieľ, nemôže to dopadnúť zle. Veď sledujte, akou obnovou prešiel známy Turniansky hrad za posledné roky!

Ilustračný obrázok k článku Turniansky hrad prešiel veľkou zmenou: Pozrite na ten kus roboty! FOTO
6
Galéria
Zdroj: OZ Castrum Thorna

Zrúcanina Turnianskeho hradu prešla za posledné roky veľkou zmenou. Občianske združenie Castrum Thorna, založené v roku 2015, je tvorené obyvateľmi Turne nad Bodvou a okolitých obcí, tí odvtedy odviedli poriadny kus práce.

,,Od nášho vzniku sme areál hradu vyčistili od náletových drevín, máme za sebou už 12 dobrovoľníckych brigád, ktorých sa zúčastňujú tak členovia združenia, ako aj priaznivci pamiatky," uviedol na úvod pre Košice24 podpredseda združenia Róbert Surovec.

Podľa jeho slov pomohlo vyčistenie okolia hradu k zvýšenému počtu turistov. V tejto súvislosti sa ročne zapájajú do celoštátneho programu Noc hradov a zrúcanín a prvý januárový týždeň organizujú Novoročný výstup na Turniansky hrad. ,,V jednote je predsa sila, hlavne, keď nám všetkým ide o to isté, rozvoj cestovného ruchu v regióne prostredníctvom záchrany hradu," prezradil otvorene podpredseda združenia.

Podľa Surovca plánujú ísť na svojej ceste ešte ďalej. Ako uviedol, hrad chcú zachovať pre ďalšie generácie, a tak je ich dlhodobým cieľom konzervovanie hradných múrov. ,,Dali sme dokonca vypracovať aj statický posudok hradu. Tento dokument je potrebný ku konzervácii rozpadajúcich sa hradných múrov," prezradil ďalšie plány.

Cieľ, ktorý si dali však nie je ľahké splniť. Ako Surovec na záver skonštatoval, nemajú žiadne kresby z čias, keď ešte hrad stál a problémom je aj vysporiadanie pozemku, na ktorom zrúcaniny stoja. ,,Nechceme nič dostavať, nakoľko ani nevieme, ako presne hrad vyzeral. Tento stav tiež patrí k histórii hradu. Avšak nevieme pristúpiť ku konzervovaniu hradných múrov, nakoľko nie sú vysporiadané vlastnícke vzťahy pozemku, na ktorých sa zrúcaniny rozprestierajú. Vlastníkom pozemku sú Štátne lesy SR," zhodnotil celú situáciu Surovec.

Foto: Ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM