Tlačové správy

Únava, bolesti hlavy, bledosť aj tráviace problémy. Chudokrvnosť ohrozuje čoraz viac ľudí

Krv je najdôležitejšia tekutina v našom organizme. Bez nej by nemohol fungovať žiaden orgán a nemohli by sme bez nej ani dýchať. No tak, ako aj ostatné systémy, aj krv a krvotvorbu môžu postihnúť rozličné ochorenia alebo problémy.

Ilustračný obrázok k článku Únava, bolesti hlavy, bledosť aj tráviace problémy. Chudokrvnosť ohrozuje čoraz viac ľudí
Zdroj: iSicommerce s.r.o.

Čo je chudokrvnosť, koho sa týka a kedy vzniká

Anémia, čiže chudokrvnosť, je choroba spojená s poklesom červených krviniek a červeného krvného farbiva hemoglobín. Ide o stav, ktorý sa len veľmi ťažko rozoznáva na základe jedného výrazného signálu a preto ho môže veľa ľudí prehliadnuť.

Najčastejšie súvisí chudokrvnosť s nedostatkom železa, ktoré je dôležité pre tvorbu červených krviniek, prípadne s nedostatkom vitamínu B12 alebo kyseliny listovej.

Krátkodobo sa môže anémia objaviť aj v druhej polovici tehotenstva a pri rýchlom raste v puberte.

Pri akútnej strate krvi, napríklad pri silnej a dlhotrvajúcej menštruácii alebo pri krvácaní v tráviacej sústave, dochádza k strate krvi a teda aj k poklesu červených krviniek a hemoglobínu. Anémia môže byť zároveň aj príznakom nejakého vážnejšieho ochorenia, napríklad leukémie, ale netreba sa toho zbytočne vopred obávať.

Ako chudokrvnosť rozoznať? Tu sú príznaky

Symptómy, ktoré by boli typické pre anémiu, neexistujú, ide o súbor viacerých príznakov vyskytujúcich sa súčasne. Závisí od rýchlosti a intenzity jej vzniku.

Najtypickejším prejavom je bledosť, no ak má človek prirodzene bledší pigment alebo sa vyhýba slnku po celý rok, je tento symptóm rozoznateľný ťažšie. Keďže anémia spôsobuje problémy s dostatočným okysličením celého tela, k typickým prejavom patria aj únava, bolesti hlavy, nedostatok energie a celkový pokles fyzickej výkonnosti.

Aj ide o ďalšie príznaky, vyskytujú sa tiež nechutenstvo, chudnutie, zápcha alebo hnačka, pálenie jazyka, hučanie v ušiach, závraty alebo zlé hojenie rán. Pri vážnejšej a dlhodobejšej anémii dochádza aj k podráždenosti a narušeniu duševnej rovnováhy.

Nebojte sa ísť za lekárom, čím skôr, tým lepšie

Nakoľko množstvo z uvedených prejavov je príliš všeobecných, dôležitá je čo najskoršia diagnostika. V mnohých prípadoch sa stane, že sa na anémiu príde náhodou, napríklad ak idete darovať krv a absolvujete kvôli tomu úvodné krvné vyšetrenie.

Základom je anamnéza, čiže zistenie aktuálneho stavu a fyziologické vyšetrenie. To spočíva vo vyšetrení očných spojiviek a sliznice úst, vypočutí srdca a prehmataní oblasti brucha kvôli zväčšenej pečeni a slezine. Samozrejmosťou je odber krvi a vyšetrenie krvného obrazu, doplnkovo sa rieši aj zisťovanie vstrebávania železa v tráviacom trakte.

Čo sa týka krvného obrazu, jeho cieľom je zistiť početnosť červených krviniek, vrátane ich nezrelých foriem. Súčasťou testu je určenie hladiny krvného farbiva hemoglobín, zistenie hladiny železa v tekutej časti krvi a zistenie kapacity transferínu.

Riešenie a liečba? Komplex viacerých prostriedkov

Ak vám bola chudokrvnosť na základe lekárskeho vyšetrenia stanovená, podľa konkrétnej príčiny sa stanoví spôsob liečby. Ak ide o krátkodobú anémiu, napríklad v puberte alebo počas tehotenstva, rieši sa to najčastejšie úpravou stravovania. V jedálničku by sa malo vo vyššej miere vyskytovať najmä hydinové a červené mäso, k tomu sa zvykne pridávať špenát, fazuľa, šošovica, tofu alebo brokolica.

Pri vážnejšej a akútnejšej forme anémie sa rieši stav doplnkami výživy, konkrétne s obsahom koncentrovanej formy kyseliny listovej a vitamínu B12. Najťažšie prípady chudokrvnosti sa liečia podávaním liekov obsahujúcich železo. Jeho dopĺňanie musí byť v tomto prípade intenzívnejšie a dlhodobejšie, obvykle je to po dobu 3 až 4 mesiacov.

Zamerajte sa na prevenciu, tu viete ovplyvniť veľa

Okrem liečby môžete chudokrvnosti efektívne aj predchádzať. Základom prevencie je jedálniček, ktorý by mal byť prispôsobený tomu, aby ste pravidelne a v dostatočnom množstve prijímali železo aj vitamíny skupiny B, konkrétne vitamín B12.

Do jedálnička preto zaraďte najmä mäso, ideálne kombináciu červeného a bieleho mäsa, prípadne tiež rýb. Kuracie, morčacie a hovädzie mäso v optimálnom pomere je dobré nielen pre krvotvorbu, ale aj pre dostatočný objem proteínov. Nezabudnite na listovú zeleninu a strukoviny ako prílohu, doplníte tak vitamín B12, vitamín C a vitamín E.

Na anémiu majú najlepší „nábeh“ vegetariáni a vegáni, čiže tí, ktorí vynechávajú zo svojej stravy živočíšne zdroje železa. V ich prípade treba doplniť tento dôležitý minerál zvýšeným príjmom špenátu, brokolice, tofu, fazule, šošovice a tekvicových semien.

(PR) – Za obsah a fotografie zodpovedá objednávateľ tejto správy

Zdroj: iSicommerce s.r.o.
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM