Regióny Regióny

V Bardejove „vivadzali kačura“

Originálne podujatie zamerané na tradície záveru fašiangového obdobia.

Ilustračný obrázok k článku V Bardejove „vivadzali kačura“
Zdroj: Šimon Trojanovič

„Vivodzeňe kačura” sa začalo ukážkou pravej domacej zakáľačky s následnou ochutnávkou zabijačkových špecialít. Kolorit týchto tradičných zvykov dotvorili folklórne vystúpenia. Vytvorili veselú atmosféru, typickú pre fašiangové obdobie.

BARDEJOV. V piatok 9. februára sa na Radničnom námestí konala tradičná udalosť, ktorú v Bardejove nazývajú „Vivodzeňe kačura.“ Táto typická regionálna tradícia sa v meste konala už po desiatykrát. Hlavným organizátorom je mesto Bardejov a tohtoročným spoluorganizátor bol Gazdovský dvor – Farma Busov Gaboltov.

„Pri príležitosti desiateho ročníka sme pre návštevníkov vytvorili oveľa bohatší program, ktorý sme aj časovo predĺžili. Obyčajne sa program končil o štvrtej poobede. Tohtoročný trval do siedmej. Zlatý klinec programu bolo vystúpenie folklórneho speváka Štefana Šteca s kapelou Hornád,“ informuje Martin Choma, vedúci oddelenia kultúry v Bardejove.

Primátor mesta Boris Hanuščak dal povolenie a veselica sa mohla začať. / Zdroj: Šimon Trojanovič

Fašengi še konča, pust začina

Fašiangy je obdobie od Troch kráľov do Popolcovej stredy. Počas tohto obdobia prevláda bujará zábava, organizujú sa svadby a dedinské zakáľačky.

„Celá akcia sa začala už o desiatej ráno a to ukážkou tradičnej zabíjačky priamo na Radničnom námestí. Tohto roku sa zvýšil aj počet stánkov, kde si návštevníci mohlli zakúpiť rôzne zabíjačkové špecialitky. Platiť sa dalo aj stravnými lístkami, čo určite dopomohlo k vysokej účasti a dokonca sa tu tvorili rady,“ opisuje Choma.

Na magické 777. výročie Bardejova dali upiecť 777 šišiek.

Typickým fašiangovým jedlom sú šišky vyprážané na masti, ktoré nechýbali ani na tomto podujatí. „Kedže mesto Bardejov tohto roku oslavuje 777. výročie od prvej písomnej zmienky, každé podujatie sa bude niesť týmto magickým číslom. V rámci tohto jubilea sme na „kačura“ dali upiecť 777 šišiek. Predávali sa za symbolickú cenu dvadsať centov. Neočakávali sme však, že budú mať až taký úspech a za krátky čas sa všetky vypredali. Z toho dôvodu sme dali dodatočne upiecť dalších osemsto, a tie sa rozdávali zadarmo. Dali sme si však záležať, že každý mal nárok už len na jednu šišku, aby tak ostalo pre viacerých,“ konštatuje Choma.

"Vivodzeňe kačura" zaplnilo Radničné námestie. / Zdroj: Šimon Trojanovič

Bardejovský „Kačur“

Neodmysliteľnou súčasťou fašiangov sú tradičné fašiangové hry a zábavy. Pôvodným a originálnym spôsobom zabávania sa v Bardejove bola veselica „Kačur“. Dávny bardejovský zvyk, ktorý si vymyslela roľnícka vrstva. Poriadatelia veselice si vybrali najšikovnejšieho a najvtipnejšieho mládenca a štyroch dozorcov. Tí boli určený z radov najstarších a najváženejších mu­žov.

Tí vyberali tanečníkov a tanec organizoval tzv „kačur“. Pred samotnou tancovačkou mládenci podkúvali dievky, aby mohli dobre tancovať. Dievčatá zasa drevenou britvou holili mládencov a namiesto mydla im na tvár nanášali ľad alebo sneh z vaječných bielkov.

„Fašengi še konča, pust začina.“

„Holenie a podkúvanie bolo tiež súčasťou nášho „Vivodzeňa kačura“. Ukážku týchto zvykov nám predviedli folklóristi z Hažlína,“ informuje Choma.

Počas celodenného podujatia sa nám predstavili rôzne folklórne skupiny. O tretej poobede sa folklórne súbory v sprievode vybrali k mestkej bráne. Od primátora mesta si pýtali povolenie na „kačurovskú“ veselicu. „Je to tiež podľa dávnej tradície, keď si obyčajný ľud pýtal povolenie od gazdu. Hneď na to nám folklórna skupina Čerhovčan predviedla ako vyzerá poriadna ľudová zábava,“ vysvetľuje Choma.

Zdroj: Bardejovský Reportér
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM