Eliška Šándorová Správy

Vagóny proti čiernym pasažierom: Vlaky majú nové označenie, ktorými dverami (ne)nastúpiť?

Ak cestujete železničnou dopravou, na troch vybraných regionálnych trasách vás čakajú zmeny – vagóny označené oranžovými a červenými nálepkami. Aký je medzi nimi rozdiel?

Ilustračný obrázok k článku Vagóny proti čiernym pasažierom: Vlaky majú nové označenie, ktorými dverami (ne)nastúpiť?
Zdroj: www.zssk.sk

Železnice zmenili pravidlá pre nastupovania bez lístka a pre nakupovanie cestovných dokladov priamo vo vlaku. Súčasne boli zavedené aj SMS lístky.

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) realizuje pilotný projekt boja s čiernymi pasažiermi. Kúpiť si lístok až vo vlaku možno už len v jedinom vozni označenom oranžovou nálepkou. Nové pravidlá sa netýkajú telesne postihnutých občanov, seniorov nad 70 rokov alebo rodín s deťmi v kočíku.

Vagóny s nálepkou

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) zmenila pravidlá nastupovania a predaja cestovných lístkov vo vlaku zatiaľ na troch regionálnych trasách. Ide o linky Trnava – Kúty, Čadca – Makov, Humenné – Stakčín. Postupne ich chce rozšíriť do všetkých regiónov, preto si nové pravidlá čo najskôr osvojte.

"Na týchto trasách sme sprísnili podmienky nastupovania bez lístka do vlaku a predaj lístkov vo vlaku. V súprave je vždy jeden vozeň označený oranžovou nálepkou Predaj cestovných lístkov, kde je možné zabezpečiť si lístok bez prirážky,“ uviedla hovorkyňa ZSSK Jana Morháčová.

Ostatné vozne sú takisto označené, ale červenou nálepkou. Tá upozorňuje, že do nich sa nastupuje len s platným lístkom.

Čo keď nestíhate?

Ideálne je kúpiť si lístok v pokladnici. V malých staniciach, kde pokladnice chýbajú, zasa SMS lístok. Ak nestíhate alebo nemáte pri sebe telefón, vyhľadajte vozeň s oranžovou nálepkou. V ňom si lístok kúpite bez prirážky (stanica bez pokladnice) prípadne s nízkou prirážkou.

Čítajte aj: Veľká tragédia v Košiciach, vlak usmrtil neznámu ženu

V mieste, kde „okienko“ s pokladníčkou bolo, ale vy ste nestíhali, k cene lístka vám naúčtujú 1,50 eura. Pri bezplatnom lístku dokonca až 3 eurá. Farba, a teda nesprávny vagón, rozhodujú! Ak nastúpite mimo vozeň s oranžovou nálepkou, bude vám naúčtovaná prirážka päť eur.

Tam, kde nie sú pokladnice

Predaj lístkov vo vlaku je podľa železnice iba doplnkovou službou. Služba je najmä pre tých, ktorí nastupujú v malých staniciach bez zabezpečeného predaja lístkov. Nemali by ste ju využívať len preto, že sa vám nechce čakať v rade.

Na ostatných trasách zatiaľ vozeň s oranžovou nálepkou netreba vyhľadávať. Ak ste nemali kde kúpiť lístok, alebo ste sa nestíhali postaviť do radu pri pokladnici, môžete nakupovať lístok vo vlaku – v ktorejkoľvek časti súpravy.

Musíte však aktívne vyhľadať sprievodcu. Základný princíp však zostáva zachovaný. Ak ste na stanici nevyužili otvorené pokladnice, budete prirážku platiť. V prípade, že lístok idete kupovať až keď vás príde skontrolovať sprievodca, ste považovaný za čierneho pasažiera a dostanete prirážku päť eur.

Čierni pasažieri

Cestujúci však na uvedených trasách majú k dispozícii možnosť zabezpečiť si lístok pomocou SMS, prípadne cez internet. SMS lístky sú zatiaľ len súčasťou testovacieho pilotného projektu a nie sú využiteľné na celom Slovensku.

"Cieľom je dosiahnuť stav, aby si ľudia kupovali lístok predtým, ako nastúpia do vlaku. To je legitímna požiadavka dopravcu. V mestskej hromadnej doprave ani v medzimestských autobusoch nie je mysliteľné usadiť sa v spoji bez lístka. Vo vlakoch to bola roky tolerovaná prax, ktorú však citeľne zneužívajú čierni pasažieri,“ povedal Július Slíž, riaditeľ Odboru stratégie a medzinárodných vzťahov.

Formou SMS správ fungujú aktuálne aj lístky či miestenky „na zavolanie“ pre cestujúcich s nárokom na bezplatnú prepravu či pre držiteľov ročnej zľavy s názvom Maxi Klasik alebo pre držiteľov režinjek. V tomto prípade si však treba zavolať na Kontaktné centrum ZSSK a následne príde cestujúcemu do mobilu SMS lístok.

Čítajte aj: Zmena k lepšiemu. Kúpa lístka cez SMS už bude možná aj na regionálne vlaky

vlaky
1
Galéria
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM