Politika

Veľké poďakovanie Merkelovej: Lídri sa s ňou rozlúčili potleskom a kyticou farebných ruží

Lídri 20 najsilnejších ekonomík sveta sa v nedeľu rozlúčili potleskom s dosluhujúcou nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou, pre ktorú bol summit skupiny G20 v Ríme posledným takýmto stretnutím v jej politickej kariére.

Ilustračný obrázok k článku Veľké poďakovanie Merkelovej: Lídri sa s ňou rozlúčili potleskom a kyticou farebných ruží
Zdroj: TASR/AP

Taliansky premiér Mario Draghi, ktorý bol hostiteľom summitu, odovzdal Merkelovej kyticu rôznofarebných ruží. Lídri ďalších krajín zo skupiny G20 pri odovzdávaní kvetov povstali zo svojich stoličiek a tlieskali. Informovala o tom agentúra DPA.

Ďakujeme, Angela

„Chcel vy som vyjadriť osobitné poďakovanie Angele Merkelovej, pre ktorú je to posledný summit G20 na poste nemeckej kancelárky, ktorý zastáva 16 rokov,“ povedal taliansky premiér v krátkom príhovore pred odovzdaním kytice.

„Kancelárka Merkelová je skutočnou bojovníčkou za multilateralizmus a systém založený na pravidlách. Jej postoj, vodcovstvo a odhodlanie budovať konsenzus… sú pre túto skupinu (G20) neoceniteľné. Jej dedičstvo si budeme vážiť ešte veľmi veľmi dlho. Ďakujeme, Angela, ďakujeme ti,“ dodal.

Bude veľa čítať

O zostavení novej nemeckej vlády v súčasnosti vedú rozhovory sociálni demokrati so Zelenými a liberálmi. Koaličná zmluva by mala byť hotová do konca novembra a nový kabinet by mal vzniknúť v týždni od 6. do 12. decembra.

Merkelová sa chce podľa vlastných slov po odchode z politiky venovať čítaniu, cestovaniu alebo iným činnostiam, na ktoré počas pôsobenia v úrade kancelárky nemala čas.

Neprehliadnite aj:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM