Jakub Forgács Zo Slovenska

Zdravotníci zobrali šírenie osvety KREATÍVNE: Prečo pózovali s fúzmi na rúškach? FOTO

Existuje jednoduchý krvný test, ktorý pomáha zavčasu odhaliť závažné ochorenie. Upozornili na to aj bystrickí zdravotníci.

Ilustračný obrázok k článku Zdravotníci zobrali šírenie osvety KREATÍVNE: Prečo pózovali s fúzmi na rúškach? FOTO
2
Galéria

November = Movember – mesiac osvety rakoviny prostaty. Upozornila na to Fakultná nemocnica s poliklinikou F. D. Roosevelta Banská Bystrica na sociálnej sieti. „Movember – nie je hanba navštevovať urológa, ba čo viac, je to životne dôležité. Je prirodzené zaujímať sa o svoje prirodzenie,“ píše nemocnica, podľa ktorej to však väčšina mužov za prirodzené nepovažuje.

Nemocnica preto vyzvala, aby si muži zobrali k srdcu slová odborníka, MUDr. Vladimíra Baláža, PhD., prednostu urologickej kliniky: „Rakovina prostaty je v rozvinutých krajinách na prvom mieste v nádorových ochoreniach mužov. Na Slovensku už rakovina prostaty u mužov predbehla nádory pľúc a je len otázkou času, kedy sa dostane do čela rebríčka aj u nás. Milí priatelia, v súčasnosti vieme začiatočné štádiá karcinómu prostaty úspešne liečiť. Existuje jednoduchý krvný test (test PSA), ktorý pomáha toho ochorenie zavčasu odhaliť. Od 50 rokov veku, majú na takýto test bezplatný nárok všetci muži. Neváhajte páni a vyhľadajte urológa. Vieme vám zachrániť život.“

Na šírenie osvety o Movembri sa vtipne pripravil aj kolektív II. Urologickej kliniky SZU, a to ešte v roku 2020. „Bolo nám ľúto, si túto veselú fotku nepripomenúť,“ dodáva nemocnica.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Ďalšie aktuálne správy

Video: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk
Movember – Mesiac osvety rakoviny prostaty
2
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM