Barbara Dallosová Rôzne Rôzne

Žiarčania žijúci mimo svojho rodného mesta: 10 vecí, na ktoré sa najviac tešíme po návrate domov!

Osud ich zavial inde, ich rodným mestom bude ale vždy len Žiar nad Hronom. Na čo sa Žiarčania žijúci mimo svojho pôvodného domova tešia najviac, keď sa sem vracajú?

Ilustračný obrázok k článku Žiarčania žijúci mimo svojho rodného mesta: 10 vecí, na ktoré sa najviac tešíme po návrate domov!
Foto: Barbara Dallosová / Zdroj: Dnes24.sk

Ticho a pokoj

Ruch veľkomesta by ste u nás hľadali márne a po návrate z uponáhľanejších kútov sveta pôsobí Žiar ako skutočný balzam na dušu. Niekoľkotisícové mestečko sa ani počas najväčšieho frmolu nedá porovnať s dopravnou špičkou v Bratislave. ,,Už keď vchádzam autom pomedzi tie komíny zo závodu, viem že som doma a ďaleko od kolón, preplnených nákupných centier a ruchu. Ale ten pokoj v sebe mávam asi aj preto, že domov chodievam na dovolenku, a na dovolenku sa človek vždy teší," hovorí Žiarčan Igor, ktorý už niekoľko rokov pracuje v našom hlavnom meste.

Šibák

Veľkej popularite medzi obyvateľmi mesta sa teší Šibeničný vrch, alebo takzvaný Šibák. Ten poskytuje priestor na minitúry či prechádzky so psom a oddýchnuť si od bežných povinností láka najmä v lete. Pridanou hodnotou výletu na Šibák je úžasný výhľad na Žiar ako na dlani. ,,Rodičia bývajú na Etape takže ja patrím k tým, ktorí majú na ten Šibák asi najďalej, ale aj tak sa to oplatí, ísť si tam vyčistiť hlavu," myslí si študentka Nika, ktorá sa do rodného mesta vracia približne na jeden víkend v mesiaci.

Krčmičky

Nie je ísť na pivo, ako ísť na pivo. Zrejme máloktorý Žiarčan môže vôjsť do niektorého z miestnych podnikov bez toho, aby tam nestretol niekoho známeho. Práve na tieto náhodné stretnutia sa domov teší Ľubo, ktorý pracuje v zahraničí a do Žiaru chodí len niekoľkoráz za rok. ,,Prídete večer do sídliskovej krčmy a stretnete suseda, bratranca, bývalého kolegu a bohvie ešte koho. Ani nemusím volať že známym že som na Slovensku, stačí dojsť do baru večer," smeje sa Ľubo. .

Všade po vlastných

Malé mestá majú nielen svoje čaro, ale v mnohom je život v nich i praktický. Asi ťažko by ste v Žiari našli vzdialenosť medzi dvomi bodmi, ktorá by sa nedala poľahky zdolať po vlastných. ,,Keď idem v Žiari večer von, nemusím myslieť na to, kedy mi ide niečo naspäť na intrák, ani na to, aby mi zostali drobné na taxík…," pochvaľuje si Nika.

Aj kultúra v malom má svoje čaro

Ako hovorí Andrea, veľké mesto síce ponúka veľa možností, i v komornej atmosfére ale majú podujatia niečo do seba: ,,Okrem priateľov, sú pre mňa najväčším lákadlom rôzne kultúrne podujatia, s ktorými sa v Žiari roztrhlo vrece a vždy je na nich skvelá atmosféra. Dovolím si tvrdiť, že na podujatiach v Bratislave je to iné. Áno, zabavím sa tam, ale v Žiari sa na každom podujatí cítim ako doma. Postretávam ľudí, s ktorými som sa dlho nevidela, zaspomíname a má to pre mňa celkovo väčšiu hodnotu."

Kopce

Žiarska kotlina, obklopená kopcami, je rajom nielen pre vášnivých turistov. Ako hovorí farmaceut Michal, i vďaka nim sa našinec cíti ako doma. ,,Okolo Bratislavy je to strašidelne rovné. Žiar síce tiež nie je žiadne horské mesto ale keď sa obzriem hocikde okolo seba tak aspoň nevidím iba rovinu a oblohu."

Hron

Rieka víta návštevníkov Žiaru hneď pri vstupe. Hron, ktorý nesie naše mesto i v mene, je vhodným miesto na príjemnú prechádzku kedykoľvek počas roka. Hneď pri mieste, kde Hron preteká popod mesto, je takzvané mŕtve rameno, obľúbené najmä medzi rybármi. ,,Prechádzka popri Hrone je detox pre telo i hlavu…," dodáva Michal.

Park

Zelené srdce mesta – aj tak by sa dal nazvať Park Štefana Moysesa, ktorý sa rozprestiera hneď pri vstupe do Žiaru nad Hronom. Park je dejiskom rôznych podujatí, mekkou bežcov, nachádza sa v ňom exteriérové fitness centrum, tenisové kurty a mini zoo. Do parku sa po návrate z týždňoviek rada vyberie aj Eva, ktorá pracuje v Rakúsku ako opatrovateľka: ,,Park je proste jednotka, jediné miesto v Žiari ktoré je rovnako krásne v každom ročnom období."

Parkovanie

Výhoda, ktorú ocenia najmä šoféri. Hoci parkovacích miest nikdy nie je dosť ani v našom meste, avšak máme tú výhodu, že na nás v centre mesta nečíhajú parkovacie hodiny. ,,Zaparkujem pri námestí a môžem tam stáť aj pol dňa bez platenia, to už človek vidí málokde," pochvaľuje si Žiarčan Jakub, ktorý odišiel za prácou do Nitry.

Na pivo s päťeurovkou

Žiarčania, ktorí si vo väčších mestách alebo v zahraničí zvykli na vyššie ceny služieb, zažívajú pri platení v reštaurácii či kaviarni v rodnom meste príjemné prekvapenie. Aspoň to tvrdí Ľubo, ktorí si pri svojom živote v zahraničí navykol na vyšší zárobok, ale i výdavky. ,,Veľké pivo za euro, to je krása. V Žiari sa dá fakt aj s desinou, alebo dokonca päťkou vo vrecku vyraziť. V nemecku by ma za to ani taxík do tej krčmy neodviezol," hovorí s úsmevom.

Môže vás zaujímať:

Súťaž o najkrajšie mesto sa už skončila: Žiarčania, aha, ako to s nami napokon dopadlo!

O tú najkrajšiu na Slovensku bojovali aj naše dediny: 5 obcí zo Žiarskeho okresu, ktorým sa darilo najviac

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM