Rôzne

Žijeme ako na smetisku. Tieto naše lokality sú najbližšie k odpadkom

Skládka odpadov sa nesmie zriaďovať v bezprostrednej blízkosti sídiel. Vyše 40 percent areálov ale nespĺňa technické normy vzdialenosti!

Ilustračný obrázok k článku Žijeme ako na smetisku. Tieto naše lokality sú najbližšie k odpadkom
12
Galéria
Zdroj: TASR

Na Slovensku žije približne 10 700 ľudí vo vzdialenosti do 500 metrov od legálnych skládok. V blízkosti menej ako 100 metrov od väčších nelegálnych skládok žijú ďalšie tisíce. Uviedol to analytik Inštitútu environmentálnej politiky (IEP) Martin Gális vo svojej analýze.

Život pri skládke

Na Slovensku existujú podľa Gálisa tisíce nelegálnych skládok a 111 legálne prevádzkovaných skládok. Počty obyvateľov, ktorí žijú v okolí skládok, sa líšia. Menej ako 10 ľudí žije na skládkach Sekolog, Čukárska Paka, Veľké Kosihy a na Scheiblingu. V okolí skládky Čadca Podzávoz a Košice-Myslava žije 1 300, respektíve 3 700 obyvateľov.

Gális tvrdí, že podľa slovenskej technickej normy o skládkovaní z roku 2004 sa skládka odpadov nesmie zriaďovať v bezprostrednej blízkosti sídiel. „Vyše 40 percent areálov nespĺňa technické normy vzdialenosti, z čoho 16 vzniklo po vydaní normy z roku 2004,“ hovorí Gális.

Minimálna vzdialenosť skládky odpadov od sídla má byť 500 metrov. Z výsledkov analýzy však vyplynulo, že zo 42 rizikových areálov, 38 areálov nespĺňa normu ohľadne obydlí do 500 metrov.

Nebezpečná blízkosť

Skládka sa tiež podľa normy nesmie umiestňovať do vzdialenosti 1000 metrov od zdravotníckych a školských zariadení, vysvetlil Gális. V analýze uvádza, že v okolí jednej skládky je zdravotnícke zariadenie. Dvanásť skládok je vzdialených menej ako 1000 metrov od najbližšej školy.

„Najhoršou legálnou skládkou je Košice-Myslava, kde okrem veľkého počtu obyvateľov žijúcich do 500 metrov, je umiestnených aj šesť škôl vo vzdialenosti do 1000 metrov od skládky,“ povedal Gális. V okolí skládky v Podbrezovej je rovnako šesť škôl. V 100-metrovej vzdialenosti od skládky v Čadci žije vyše 200 ľudí.

„Ako bezproblémové boli vyhodnotené všetky dostatočne vzdialené skládky. S potenciálne najnegatívnejším vplyvom sme identifikovali skládky v Košiciach-Myslave, Čadci, Martine, Zemianskych Kostoľanoch, Podbrezovej a v Košiciach-Šaci,“ uvádza Gális.

„Obyvatelia z marginalizovaných rómskych komunít tvoria neproporčne veľkú časť ovplyvneného obyvateľstva, s minimálne 4800 obyvateľmi v rizikovej zóne,“ uviedol analytik. Týka sa to najmä skládky Košice-Myslava, v ktorej okolí je sídlisko Luník IX s najväčším podielom obyvateľov. V blízkosti skládky v Martine sa nachádza osada s vyše 300 obyvateľmi. Rómske osady sú podľa analytika situované aj v blízkosti skládky v Spišskej Novej Vsi, Veľkých Ozorovciach v okrese Trebišov a v Kozárovciach v okrese Levice.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM