Stanislav Černák Správy

Zrekonštruovali staručký vagón z roku 1906: Nadšenci zo Zvolena na ňom odmakali asi 1000 hodín

Staručký vagón historického legiovlaku z roku 1906 pripravili vo Zvolene. Ten odštartuje už čoskoro svoju zaujímavú púť po Česku.

Ilustračný obrázok k článku Zrekonštruovali staručký vagón z roku 1906: Nadšenci zo Zvolena na ňom odmakali asi 1000 hodín
Zdroj: TASR

Zrekonštruovaný výstrojový vagón z roku 1906 predstavili v Železničných opravovniach a strojárňach (ŽOS) vo Zvolene. Pre projekt legiovlaku, ktorý už onedlho odštartuje svoju púť po českých a moravských mestách, ho pripravila Nadácia M. R. Štefánika spolu s Klubom historickej techniky (KHT) pri Rušňovom depe vo Zvolene.

Staručký vagón, ktorý ešte pred pár rokmi stál na stanici v Hronskej Dúbrave, kompletne obnovili nadšenci z KHT za asi päť mesiacov. Strávili pri tom asi 1000 hodín. Pôvodne batožinový vagón vybavili v interiéri dobovým strojným zariadením i fotodokumentáciou zo začiatku prvej Československej republiky.

Podľa správcu Nadácie M. R. Štefánika Pavla Šestáka vagón je slovenským príspevkom do osemvozňového legiovlaku, ktorý prejde na jar a v lete Čechy a Moravu a bude pripomínať účasť československých legionárov v bývalom Sovietskom zväze po skončení I. svetovej vojny. Asi 60 000 legionárov z Čiech i Slovenska sa ešte dva roky po skončení vojny pohybovalo na Sibíri, v čase, keď proti sebe bojovali vojaci Červenej armády a bielogvardejci. A práve železničné ešalóny im slúžili ako zázemie i dočasný domov. Podľa dochovaných záznamov sa desaťtisíce legionárov malo po krajine pohybovať v takmer 11 000 železničných vozňoch.

Za celým projektom legiovlaku je Československá obec legionárska so sídlom v Prahe, Nadácia M. R. Štefánika je jej slovenským partnerom. Na projekt obnovy vagóna pre legiovlak prispelo finančne Ministerstvo obrany SR, podstatnú časť však slovenská strana vyfinancovala za pomoci sponzorov. Veľa času členovia KHT strávili na obnove vagónu nezištne.

Foto: ilustračné

Vo Zvolene zrekonštruovali staručký vagón z historického legiovlaku
2
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM