Aktualizované Prokop Slováček Správy

Aj na Slovensku už začali úradovať silné búrky. Kde si treba dať pozor?

Nemecko sa pripravuje na ďalšie búrky, Francúzsko túžobne očakáva pokles riek a na Česko sa valí krupobitie. Aj u nás vydali meteorológovia viaceré výstrahy.

Ilustračný obrázok k článku Aj na Slovensku už začali úradovať silné búrky. Kde si treba dať pozor?
Zdroj: TASR

Slovensko

Na Hornej Nitre i okresoch Banskobystrického a Nitrianskeho kraja môže prísť v dôsledku prívalových dažďov k lokálnym povodniam. Slovenský hydrometeorologický ústav vydal pred prívalovými povodňami výstrahu 1. stupňa.

Výstraha platí do nedele (5. 6.) do 18.00 h pre okresy Bánovce nad Bebravou, Partizánske, Prievidza, Zlaté Moravce, Žarnovica, Žiar nad Hronom, Banská Štiavnica a Krupina.

Prehánky a búrky budú na Slovensku pokračovať aj v nedeľu (5.6.). Najviac ich opäť bude na západe krajiny. Na viacerých miestach zasiahnu aj sever a východ územia, no nebudú až tak intenzívne.

V pondelok (6.6.) by mal na Slovensko prúdiť studený front. Bude sa to dať pocítiť na severnom vetre, ktorý však v noci na utorok (7.6.) rýchlo zoslabne. Prehánky a búrky sa na Slovensko vrátia v druhej polovici budúceho týždňa.

Nemecko

Meteorológovia predpovedajú ďalšie silné búrky v spolkových krajinách Bavorsko, Bádensko-Württembersko, Porýnie-Falcko i Sársko. V niektorých lokalitách môže napadnúť aj 25 až 40 litrov zrážok na meter štvorcový za hodinu.

Nemecko s búrkami a veľkou vodou bojuje už zopár dní, hlásené sú obete na životoch, poničené cesty i ďalšie infraštruktúra. Na rockovom festivale Rock am Ring v nemeckom Mendigu blesk dokonca zranil 82 ľudí.

Francúzsko

Už štyri obete majú ničivé záplavy vo Francúzsku, ďalších 24 ľudí utrpelo zranenia. Príbytky muselo nedobrovoľne opustiť doteraz 20.000 ľudí, väčšina z nich v parížskej aglomerácii.

Rieka Seina, ktorá sa vyliala do ulíc Paríža by mala počas víkendu kulminovať a postupne začať klesať. Časť mesta je však ochromená, sú zatvorené niektoré stanice metra i turistické atrakcie.

Počasie v Európe
16
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM