RYB Správy Zo zahraničia

Aj Slováci krútia hlavou: Opitému mužovi zobrali VODIČÁK pri domácej oslave! Ako je to možné?

Viete si predstaviť, že sedíte doma, vo veľkom oslavujete a zaklopú vám na dvere policajti? Hoci ste si do auta nesadli a na gauči popíjate alkohol, prídete o vodičák!

Ilustračný obrázok k článku Aj Slováci krútia hlavou: Opitému mužovi zobrali VODIČÁK pri domácej oslave! Ako je to možné?
Zdroj: pixabay.com

Na sociálnej sieti v skupine Slovákov a Čechov žijúcich vo Švajčiarsku upozornili našinci na jeden z mnohých bizarných prípadov, ako v krajine môžete mať opletačky s políciou a súdmi. „Švajčiarsko ma aj po rokoch života v tejto krajine dokáže prekvapiť. Dajte si pozor, o vodičák tu môžete prísť aj vtedy, keď sa opijete doma,“ napísal Marek.

Vo Švajčiarsku, kde žije vyše 20-tisíc Slovákov, tak mnohí neveriacky krútili hlavami, ako sa dá prísť o vodičský preukaz aj doma v obývačke!

Krajina je známa extrémne vysokými pokutami, prísnymi dopravnými predpismi a nariadeniami, za ktoré môžete veľmi ľahko skončiť aj vo väzení. No tento prípad dvíha obočie aj domácim.

Hlučná oslava

Tento kuriózny prípad sa stále ťahá. Muž z kantónu Thurgau oslavoval v septembri minulého roku doma spolu s kamarátom narodenie svojho potomka.

Pri bujarej oslave u neho večer zazvonila polícia pre rušenie nočného pokoja. Policajti vidiac opitú partičku domáceho pána vyzvali, aby sa podrobil skúške na alkohol a test ukázal viac ako dve promile. Poviete si, čo je na tom, na Slovensku je to bežné.

Oslava sa ale skončila zle, ako uviedol nešťastný muž pre švajčiarsky denník 20Minuten.

Dvaja muži sľúbili, že budú tichšie a hliadka odišla. O niekoľko dní ale dorazilo do poštovej schránky pána Ö. nemilé prekvapenie. Po skúške na alkohol u neho doma mu úrady odobrali vodičský preukaz a to napriek tomu, že nešoféroval! 38-ročný muž je pobúrený.

Prišiel o vodičák

„Keďže som bol doma opitý, úrady mi zadržali vodičský preukaz,“ povedal 38-ročný A.Ö.

„Pijem len zriedka, okrem piva cez víkend alebo na špeciálnych návštevách. Nešoféroval som auto, ani som to nemal v úmysle. Za 19 rokov som nemal nehodu, mal som iba pokuty za parkovanie. Nikdy som nepočul o tom, že je možné stratiť občiansky preukaz doma," hovorí zarazene.

Proti rozsudku sa odvolal

Pán Ö. si najal právnika. Ten ale zistil, že v prípadoch tohto typu neexistuje jasná judikatúra. Napriek tomu jeho odvolanie odvolacia komisia zamietla.

Toto rozhodnutie je založené na nameranej vysokej hladine alkoholu v krvi.

„Vo vašom prípade sudcovia predpokladali, že hodnoty alkoholu zistené políciou môžu naznačovať určitú návykovosť na alkohol a tým možno aj závislosť, ktorá by vám znemožňovala viesť motorové vozidlo,“ informoval ho jeho právny zástupca.

Aby svoj vodičský preukaz dostal späť, musí dokázať, že nie je závislý od alkoholu. Na to je určený špecialista u ktorého vyšetrenie stojí až 1500 frankov. Od incidentu v septembri doteraz minul chlapík už 3000 frankov na svojho právnika, ďalších 1000 na odvolanie a a potrebuje ďalších 1500 na špecialistu.

Ö. nerozumie rozhodnutiu a je zúfalý: „Myslím si, že je nefér zaplatiť ďalších 1500 frankov len preto, aby som dokázal, že nemám problém s pitím.“ No podľa jeho právnika alternatíva nevyzerá ružovejšie. Pokračovanie procesu na súde by tiež stálo ďalších 5 000 frankov, trvá niekoľko mesiacov a šance na úspech sú neisté.

K prípadu sa vyjadrila aj polícia

Ernst Fröhlich, vedúci oddelenia prevencie a opatrení na Úrade cestnej premávky v Thurgau, potvrdzuje, že je možné stratiť vodičský preukaz aj doma.

„Existujú minimálne zdravotné požiadavky, ktoré musia byť splnené, aby ste mohli viesť vozidlo. Jedným z nich je, že nie ste závislý. Od 2,5 promile by bola väčšina ľudí pod stolom pravdepodobne v kóme, ale ak sa stále dokážete správať rozumne, môže to znamenať problém s alkoholom. Aby ste po prípadnej kontrole ako u pána Ö. získali späť svoj vodičský preukaz, musíte dokázať, že nie ste závislý," uzavrel Fröhlich.

Nešťastný muž vedel, že vo Švajčiarsku pod vplyvom alkoholu môže prísť o vodičský preukaz pri jazde na bicykli alebo dokonca pri veslovaní lode. “Ale že by ste mohli stratiť vodičský preukaz doma, o tom som nikdy nepočul,” uzavrel. U nás by zrejme za týchto okolností prišla o vodičský preukaz polovica Slovenska.

Ilustračné foto

Prečítajte si aj:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM