Zo Slovenska

Ak štát nezasiahne, máme PROBLÉM! Za energie si môžeme priplatiť DESIATKY percent

Bez vládnych opatrení môžu ceny energií pre domácnosti v budúcom roku raketovo stúpnuť.

Ilustračný obrázok k článku Ak štát nezasiahne, máme PROBLÉM! Za energie si môžeme priplatiť DESIATKY percent
Zdroj: Unsplash.com , Unsplash.com

Pri absencii mimoriadnych opatrení vlády SR by koncové ceny elektriny pre domácnosti na rok 2024 mohli oproti dnes platným cenám vzrásť v priemere o 81 % a v prípade plynu až o 110 %. Informoval o tom v piatok Radoslav Igaz, hovorca Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO).

Mimoriadne opatrenia

„Súčasné ceny energií pre domácnosti a ďalšie skupiny odberateľov sú prevažne ovplyvnené mimoriadnymi opatreniami štátu – poskytnutím zlacnenej elektriny zo zmluvy so Slovenskými elektrárňami (SE) pre domácnosti, ako aj zastropovaním cien energií a finančnými kompenzáciami. Uvedené opatrenia z veľkej miery minimalizovali dosahy energetickej krízy na zraniteľných odberateľov energií v roku 2023, pričom domácnosti v SR majú jedny z najnižších cien elektriny a plynu v EÚ,“ povedal predseda ÚRSO Andrej Juris.

Viacero návrhov

Mimoriadne opatrenia však podľa ÚRSO nie sú automaticky aplikovateľné aj na rok 2024. Regulačný úrad podľa Igaza vypracoval viacero návrhov na prijatie opatrení s cieľom zabezpečiť primerané ceny energií pre slovenských odberateľov aj v roku 2024 a zároveň na posilnenie ochrany odberateľov.

Igaz dodal, že úrad okrem využitia zlacnenej elektriny zo zmluvy so SE pre domácnosti navrhuje podporu rozvoja a pripájania nových decentralizovaných a obnoviteľných zdrojov elektriny (OZE) a zariadení na uskladnenie elektriny. Tiež navrhuje podporiť cieľové skupiny odoberateľov energií v súlade so štátnou sociálnou a daňovou politikou.

ÚRSO navrhuje aj legislatívne zakotviť definíciu energetickej chudoby či ustanoviť povinnosť pre dodávateľov zverejňovať ceny za dodávku elektriny a plynu pre koncových odberateľov, najmä na neregulovanom trhu.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM