Monika Gécziová Regióny

Ako sa hýbu ceny a kde sú žiadané lokality? TOTO o bytoch v Bardejove prezradili realitky

Dostať sa k vlastnému bývaniu je čoraz ťažšie. Napriek tomu, ľudia byty stále kupujú. V bardejovských realitkách sme zisťovali, ako je to s bývaním v našom meste.

Ilustračný obrázok k článku Ako sa hýbu ceny a kde sú žiadané lokality? TOTO o bytoch v Bardejove prezradili realitky
Foto: Monika Hanigovská

Na základné otázky ohľadom predaja bytov v Bardejove sme sa spýtali realitných kancelárií, ktoré sa v predaji bytov pohybujú každodenne. Za Archeus reality Bardejov odpovedala Ingrid Bujdová, za Web reality Bardejov Peter Choma a za King real Bardejov Martin Kuľka.

Aké sú momentálne ceny bytov v našom meste a ako sa zmenili oproti minulému roku?

  • Archeus reality: Ceny bytov sú momentálne najvyššie za posledné obdobie, aj keď ku koncu roka sa dosť ustálili. Cena bytov už tak výrazne nestúpa, ako to bolo v roku 2017 a začiatkom roka 2018. Prispelo k tomu aj sprísnenie podmienok na získanie hypotekárnych úverov.
  • Web reality: Ceny bytov v našom meste sú pomaly porovnateľné s bytmi v Prešove. Oproti minulému roku už nerastú, čo je spôsobené prísnejšími podmienkami bánk pre poskytnutie hypoték pre potencionálnych záujemcov a tým pádom je menšia skupina ľudí, ktorá si môže dovoliť vlastné bývanie. V Bardejove je najväčší dopyt po prenájmoch 1 alebo 1,5 izbových bytov do 250 eur alebo kúpe 1 či 1,5 izbových bytov maximálne do sumy 40 tisíc eur. Ľudia s hotovosťou, prichádzajúci naspäť zo zahraničia, hľadajú skôr stavebné pozemky s následnou výstavbou rodinných domov.
  • King real: Ceny bytov sa po minuloročnom raste na jeseň tohto roku stabilizovali, v niektorých prípadoch aj mierne klesajú. Je to spôsobené reguláciou Národnej banky Slovenska, kde už prakticky nie je možné dostať v banke hypotéku na 100% hodnoty nehnuteľnosti. Momentálne sa ceny bytov pohybujú od 950 eur za meter štvorcový do 1250 eur za meter štvorcový v závislosti od lokality a stave nehnuteľnosti.

Ktoré lokality v meste patria medzi najžiadanejšie a ktoré naopak ľudí nezaujímajú?

  • Archeus reality: Neexistuje v Bardejova lokalita, ktorá by ľudí nezajímala. Je to veľmi individuálne, každému vyhovuje iné miesto na bývanie. V Bardejove je obmedzená ponuka bytov, preto často chodíme s klientmi na obhliadky aj do lokalít, o ktoré pôvodne nemali záujem. Samozrejme, sú lokality viac žiadané a menej žiadané, čo sa odzrkadlí v cene bytu. Najviac žiadané je už dlhodobo sídlisko Obrancov mieru.
  • Web reality: Už dlhodobo vedie v dopytoch o bývanie lokalita sídlisko Obrancov Mieru a tiež ulica Fučíkova a ulica Nábrežná. Pre kupujúcich je dôležitá občianska vybavenosť, parkovanie a relatívne pokojná lokalita. Najmenej žiadané lokality sú prímestské časti, vzhľadom k nutnosti každodenného dochádzania do mesta autom alebo MHD.
  • King real: Sídlisko Družba a sídlisko Vinbarg sú dlhodobo menej zaujímavé lokality na kúpu bytu, preto sú tam aj ceny nehnuteľností oproti iným lokalitám nižšie. Naopak sídlisko Obrancov Mieru alebo sídlisko Za Rajom sú stále vyhľadávané. Rozdiely v obľúbenosti daných lokalít sú spôsobené úrovňou občianskej vybavenosti daných lokalít, dostupnosťou napr. lekárskej starostlivosti, materskej a základnej školy, ale rovnako aj problémami s nedostatočným parkovaním.

Kde v meste je podľa vás najvýhodnejšie bývanie?

  • Archeus reality: Veľmi ťažko je všeobecne odpovedať na túto otázku. Pre niekoho je najvýhodnejšie bývať na sídlisku Vinbarg, lebo tam má napríklad rodičov, inému vyhovuje sídlisko Obrancov mieru s jeho občianskou vybavenosťou, niekto hľadá vyslovene tehlový byt v centre mesta a niekto novostavbu v Bardejovských Kúpeľoch. Krásne bývanie ja tiež v priestranných 5-izbových bytoch na sídlisku Družba. Tak ako každému chlapovi sa páči iná žena, tak je to aj s najvýhodnejším bývaním. :)
  • Web reality: Najvýhodnejšie bývanie v meste je na sídlisku Vinbarg a Družba, z dôvodu väčšieho množstva postavených bytov v nižších cenách ako v meste. Je tu už vybudovaná postačujúca občianska vybavenosť, ktorá vyvažuje prípadné dochádzanie do centra.
  • King real: V poslednom období vidím väčší záujem o bývanie na ulici Ťačevská, ulici Sazavského alebo na ulici Komenského, kde je veľmi dobrá občianska vybavenosť a v blízkosti sa nachádza nemocnica s poliklinikou i mestská tržnica. Rovnako sa stáva obľúbeným bývanie v mestskej časti Bardejovských Kúpeľov, kde v priebehu niekoľkých rokov bolo dokončených viacero bytových a apartmánových domov a stále sa tam stavia. Bolo by však potrebné tam dobudovať dostatočnú infraštruktúru, ktorá by tento rast aj naďalej podporila.

Prečo bývať v meste, príp. prečo si tu kúpiť nehnuteľnosť?

  • Archeus reality: Ľudia chcú bývať v meste prevažne kvôli dostupnej občianskej vybavenosti. Rodiny s malými deťmi uprednostňujú bývanie v meste kvôli možnosti výberu škôl a krúžkov, možno aj od odbremenenia rozvážania detí. Taktiež veľkú úlohu hrá, a to najmä z časového hľadiska, že nemusia dochádzať za prácou. Ale väčšinou je to v povahe človeka, mestský typ chce jednoducho bývať v meste.
  • Web reality: Pre občiansku vybavenosť a mať všetko „po ruke“. A rovnako je dobré mať blízko najbližšiu rodinu.
  • King real: Ceny nehnuteľností sú v meste Bardejov dlhodobo vysoké a v dlhodobom horizonte budú ešte rásť. Je to spôsobené absenciou nájomného bývania, nedostatkom stavebných pozemkov, nedostatočne vybudovanou infraštruktúrou. Začiatkom budúceho roka sa začne s výstavbou moderného bytového domu Tramín na sídlisku Vinbarg, kde bude o dva roky neskôr odovzdaných 28 nových bytov s vyšším štandardom. Ale stále je to pre potreby obyvateľov mesta málo, a je to málo na to, aby ceny nehnuteľností začali klesať. Preto si myslím, že mladí ľudia a tí ktorí plánujú svoje bývanie v blízkej dobe, sa budú stále viac pozerať po okolitých obciach, kde oproti mestu je niekde aj lepšie vybudovaná infraštruktúra a nehnuteľnosti tam majú prijateľnejšie ceny. Už teraz vidieť zvýšený záujem o nehnuteľnosti v obciach Kľušov a Kobyly smerom na Prešov alebo v obciach smerom na Starú Ľubovňu, ako napr. Rokytov, či Tarnov…

foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM