ELA Krimi

AKTUÁLNE: Medvede počas teplej zimy NESPIA! Šelma napadla muža!

Medveď zaútočil v stredu (27. 12.) v Národnom parku Veľká Fatra v okrese Martin na muža, ktorý utrpel hryzné poranenia na nohe a škrabance na rukách.

Ilustračný obrázok k článku AKTUÁLNE: Medvede počas teplej zimy NESPIA! Šelma napadla muža!
Zdroj: Dnes24.sk

Je mimo ohrozenia života a zostal na pozorovaní v Univerzitnej nemocnici Martin. TASR o tom informoval odbor komunikácie a propagácie Štátnej ochrany prírody (ŠOP) SR.

Bol na turistike

Doplnil, že predpokladaná doba hospitalizácie zraneného muža je tri dni. „K útoku došlo na hrebeňovom chodníku smerom na vrch Prieložnica v ochrannom pásme Národného parku Veľká Fatra, v katastri Sklabinského Podzámku. Napadnutý muž bol na turistickom výstupe spolu s manželkou. Po napadnutí medveďom zišiel do doliny, odkiaľ ho do nemocnice doviezol rodinný príslušník. Zamestnanci ŠOP SR dostali informáciu o útoku od brata napadnutého dnes dopoludnia,“ uviedol odbor komunikácie a propagácie ŠOP SR.

„Útočiaceho medveďa pravdepodobne zobudilo zo spánku teplejšie počasie a predchádzajúce dažde. Mohol vyhľadávať lepšie miesto na prezimovanie. Zamestnanci ŠOP SR vykonajú obhliadku miesta útoku s cieľom vylúčiť, že išlo o poraneného medveďa,“ dodal.

ŠOP SR vyzýva turistov, aby v lokalite útoku zvýšili opatrnosť. „V tejto oblasti Veľkej Fatry je výskyt našich najväčších šeliem, ako aj ich zimovísk, častý. Pri pohybe v lese by sme si mali všímať stopy, trus a znaky kŕmenia sa medveďov. Obzvlášť pozorní by sme mali byť pri pohybe v hustom poraste či počas zlej viditeľnosti,“ upozornila.

Nemusia spať

Medvede, ktoré objavia zdroj potravy, sa nemusia uložiť na zimný spánok alebo môžu jeho začiatok oddialiť. Pre TASR to uviedol vedúci Zásahového tímu pre medveďa hnedého Juh Štátnej ochrany prírody (ŠOP) SR Jaroslav Slašťan.

„Medvede patria medzi nepravých zimných spáčov, čo znamená, že počas teplejších a na potravu priaznivých zím nemusia hibernovať,“ tvrdí Slašťan.

Povedal, že medveď zimu prečkáva vo vhodnom úkryte, ktorý si vyhrabáva v zemi alebo pod koreňmi stromov. Brloh tiež môže mať v skalných dutinách a pod skalnými prevismi.

„Vstupné otvory mávajú rozmery od 60 do 70 centimetrov, našiel sa však aj brloh s veľkosťou vstupu 140 krát 80 centimetrov,“ opísal ochranár.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM