Barbara Dallosová Správy Zo Slovenska

Aký KAŠEĽ má vaše dieťa? Lekárka radí, aké LIEKY užívať a kedy už musíte k doktorovi

Pomôcť vieme našim ratolestiam aj doma, niekedy zaberú aj recepty starých mám. Aké lieky na kašeľ pomáhajú a ako identifikovať druh kašľa či kedy už treba navštíviť lekára?

Ilustračný obrázok k článku Aký KAŠEĽ má vaše dieťa? Lekárka radí, aké LIEKY užívať a kedy už musíte k doktorovi
Zdroj: Pixabay.com / CC0 1.0

Jesenné a zimné obdobie so sebou prinášajú zvýšený výskyt respiračných ochorení. Tie sa nevyhýbajú ani deťom. Chrípka naberá na sile a v niektorých regiónoch už dokonca zatvára školy a škôlky.

Ťažké priebehy u detí

Detská lekárka Miroslava Moravčíková o tom vie svoje. Hovorí, že táto chrípková sezóna je jedna s najťažších, akú si za svoju prax pamätá.

„Okrem toho, že deti majú dlho vysoké teploty, 5–7 dní, veľmi silno, nepríjemne a dlho kašlú. Deti ide doslova zadusiť, napína ich až na zvracanie, v noci nespia,“ opisuje ťažké priebehy malých pacientov.

Zdôrazňuje, že ide o ochorenie vírusového pôvodu, ktoré si nevyžaduje liečbu antibiotikami. Pri kašli však treba rozlišovať, o aký druh ide a podľa toho liečbu nastaviť. To laická verejnosť častokrát nevie. Stačí si pritom všímať pár detailov a cesta k uzdraveniu môže byť kratšia a menej nepríjemná.

Kedy navštíviť lekára?

Keď dieťa sužuje kašeľ, vieme mu pomôcť i sami. Či už voľnopredajnými liekmi alebo osvedčenými receptami starých mám. Kedy však zbystriť a radšej vyhľadať odbornú pomoc? Signálmi, že má dieťa vidieť lekár, sú podľa Miroslavy Moravčíkovej sťažené dýchanie, chrčanie, pískanie na hrudníku a teploty trvajúce viac než tri či štyri dni.

„Rodičia sa pri kašli často obávajú, že to „zlezie na priedušky“. Musím povedať, že za posledné 3 týždne som nemala ani jedno dieťa so zápalom priedušiek. Dieťa, ktoré už nemá teploty, liečime rovnako bez ohľadu na to, či má alebo nemá nález na prieduškách, pokiaľ dieťa nemá pískanie na hrudníku,“ vysvetľuje pediatrička.

Nie je kašeľ ako kašeľ

Miroslava Moravčíková vedie pre rodičov užitočné prednášky o zdraví a vývoji detí a radí im tiež na sociálnej sieti. Najnovšie zostavila prehľad, ktorý im pomôže zorientovať sa v druhoch kašľa u ich ratolestí a zvoliť tak správny prístup k liečbe.

Suchý kašeľ – Nevykašliavame žiadny hlien, kašeľ je značne nepríjemný a vysiľujúci.

  • Antitusiká – Suchý kašeľ sa snažíme vždy tlmiť, pretože chorého veľmi unavuje a vyčerpáva. Na tlmenie kašľa je potrebné užívať tzv. antitusiká (Tussin, Sinecod, Robitussin antitussicum, Paxeladine, Aspecton), zväčša 3× denne. U detí nad 12 rokov je možné použiť Codein.
  • Inhalačná liečba – Používame elektrický inhalátor, dieťa inhaluje roztok izbovej teploty (nikdy nie teplé pary). Odporúčam inhaláciu Vincentka – 4ml 1 – 2× denne a kyselinu hyalúronovú (Yabro) – 1 ampulka denne.
  • Antihistaminiká – Tlmia dráždenie na kašeľ, ide o Fenistil, Aerius, Zodac či Zenaro. Na noc je vhodný Dithiaden, ktorý zabezpečí, že dieťa si odpočinie a kašeľ ho nebude budiť.
  • Prírodná liečba – Nakrájaná cibuľa zaliata medom, počas dňa opakovane piť šťavu a bylinné čaje (tymián, podbeľ, materina dúška, skoroceľ, pľúcnik).

Vlhký kašeľ – Vlhký, produktívny kašeľ je sprevádzaný tvorbou hlienu, najčastejšie nastupuje po fáze suchého kašľa.

  • Mukolytiká, expektoranciá – Vlhký kašeľ sa nemá potláčať, naopak, je potrebné hlien zriediť nielen liekmi, ale aj dostatkom tekutín a podporiť jeho vykašliavanie, aby sa ho telo čo najskôr zbavilo. Používame lieky na zriedenie hlienu a podporu vykašliavania – mukolytiká, expektoranciá (Ambrobene, Mucosolvan, Solmucol, Erdomed, Hedelix, Prospan, Bromhexin, Bronchipret, ACC, Flavamed). Pri vlhkom kašli je možné inhalovať Ambrobene.

„Lieky na vykašliavanie nepodávame nikdy večer, najneskôr okolo tretej až švrtej popoludní. Dráždili by sme tým dieťa v noci na kašeľ. Aby sme predišli nočnému kašľu, môžeme kombinovať pri vlhkom kašli lieky na vykašliavanie ráno a poobede a na noc podáme liek na tlmenie kašľa,“ odporúča na vlhký kašeľ lekárka.

Zmiešaný kašeľ – Keď sa počas dňa strieda vlhký kašeľ so suchým. Na zmiešaný kašeľ podávame Stoptussin.

Nedostatok liekov

To, že chrípková sezóna je na vrchole, potvrdzujú aj správy z lekární. V tých je totiž vysoký dopyt po liekoch, niektoré je už dokonca veľmi ťažké zohnať.

Ako pre portál Pluska potvrdil zdroj z jednej z bratislavských lekární, chýba Panadol sirup, Paralen sirup pre deti, Nurofen detské čapíky, no aj antibiotiká ako napríklad Amoxiklav sirup, Augmentin, Megamox sirup, Suprax sirup a iné.

Dobrou správou však je, že Úrad verejného zdravotníctva očakáva, že chorobnosť v najbližšej dobe klesne, pretože budú vianočné prázdniny.

KAŠEĽ a CHRÍPKA – čo s ním? Momentálne zažívame silnú vlnu chrípky, musím povedať, že za obdobie, čo ja robím, asi s...

Posted by Mirka Moravčíková on Wednesday, December 7, 2022

Zostaňte v obraze! Ďalšie správy z domova i zo sveta

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM