Správy Zo zahraničia

Ani chorí a ranení nie sú v bezpečí: Počet útokov na ukrajinské nemocnice RASTIE

Podľa WHO útoky čoraz častejšie smerujú aj na nemocnice. Ukrajine okrem toho dochádzajú životne dôležité zdravotnícke zásoby.

Ilustračný obrázok k článku Ani chorí a ranení nie sú v bezpečí: Počet útokov na ukrajinské nemocnice RASTIE
Zdroj: TASR/AP

Počet útokov na nemocnice, sanitky a iné zdravotnícke zariadenia na Ukrajine sa v uplynulých dňoch rapídne zvýšil, uviedla v utorok Svetová zdravotnícka organizácia (WHO). Varovala, že Ukrajine dochádzajú životne dôležité zdravotnícke zásoby. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Útoky na nemocnice

WHO ešte v pondelok potvrdila, že pri 16 útokoch na zdravotnícke zariadenia na Ukrajine, ku ktorým prišlo do 3. marca, zahynulo najmenej deväť ľudí. Organizácia však neuviedla, kto bol za útoky zodpovedný.

„Budeme naďalej toto číslo aktualizovať. Tento počet stúpol za uplynulých niekoľko dní celkom rapídne,“ uviedla Catherine Smallwoodová z európskej pobočky WHO.

Dochádza kyslík aj inzulín

WHO okrem toho uviedla, že pracuje na urýchlenom dodaní zdravotníckych zásob na Ukrajinu, kde dochádza kyslík, inzulín, ochranné prostriedky, chirurgické zásoby či bezpečné krvné produkty, uviedol riaditeľ WHO pre Európu Hans Kluge.

Zároveň dodal, že pre WHO sú pre tento región prioritné najmä dodávky kyslíka, detských vakcín a zabezpečenie odborných znalostí v oblasti duševného zdravia.

Ženy v ohrození

Kluge zároveň zdôraznil potrebu uprednostňovať zdravotné potreby žien vrátane tehotenskej a pôrodníckej starostlivosti v núdzových podmienkach, pričom je nutné reagovať aj na sexuálne a rodovo podmienené násilie.

„Predchádzajúce konflikty nám ukázali, že dospievajúce dievčatá, ženy so znevýhodnením a staršie ženy sú v najzraniteľnejšej situácii. Čelia zvýšenému riziku útoku ľudí mimo svojho domova, a to ako zo strany ozbrojených skupín, tak aj násiliu zo strany partnera či sexuálnemu násiliu a vykorisťovaniu,“ uviedol Kluge.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24 a Facebooku.

Viac aktuálnych správ o konflikte na Ukrajine

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM