Anna Humbert Regióny

Aničkin Parížsky zápisník

Športom k trvalej invalidite alebo koniec futbalovej sezóny

Ilustračný obrázok k článku Aničkin Parížsky zápisník
Foto: Anna Humbert / Zdroj: Bardejovský Reportér

Upršaný sivý máj, vraj aj lásky čas, nám priniesol radosť z rozkvitnutej čerešne, občasne nejaký ten lúčik slnka, ale taktiež nostalgiu nad nezadržateľne sa blížiacim koncom futbalovej sezóny. Futbal je vo Francúzsku prvým najobľúbenejším národným športom. Spolu s rugby zdieľajú prevažnú väčšinu vysielacieho času a starajú sa tak o zábavu takmer sedem dní v týždni. O hokej tu zakopne vskutku len málokto a tenisové hviezdy sa dajú akurát tak oprášiť. Preto prekvitá záujem o šport na zelenom trávniku a všetko čo je s ním spojené.

Rozbili pokladničku

Za posledné roky vzniklo niekoľko nových nielen športových relácií, ale rovno kanálov zameraných výlučne na šport a ponúkajúcich pracovné uplatnenie mnohým známym hráčom na dôchodku ako i vyhodeným trénerom. Analýzy, komentáre a štatistiky nemajú konca kraja a ak je teda futbal vaše hobby, vždy sa pre vás v telke nájde nejaký dokument o kopačke Erica Cantonu do hľadiska či najkrajších góloch Zinedina Zidana. Zlomovým bodom k tomuto obratu bol príchod zahraničných investorov do francúzskych upadajúcich futbalových klubov s cieľom intervenovať a finančnou injekciou sa pokúsiť o zvýšenie úrovne hry a konkurovať tak anglickej Premier League či španielskej Lige. V Paríži je našou hrdosťou klub Paris Saint Germain (PSG). Dnes už notoricky známy, aj keď pomerne mladý, futbalový klub sa za pár rokov dokázal dostať na čelo šampionátu vďaka štedrým investíciám z Kataru. Rozbili pokladničku a so správnou vervou sa začali pod dohľadom legendárneho Leonarda medzinárodné nákupy na posilnenie tímu. Spolu s prezidentom klubu a predstaviteľom katarského zastupiteľstva Nasserom Al Khelaifim zdieľali dva základné ciele. Dýchať na krk svetovej špičke v Champions League a tak pozdvihnúť viditeľnosť francúzskeho futbalu a usadiť sa na čele francúzskej ligy a usilovať sa tak o zlepšenie jej úrovne. Spolu dokázali pritiahnuť do francúzskej metropoly sľubné posily ako jedinečného Marca Verratiho či neprekonateľného Thiaga Silvu.

Foto: Anna Humbert / Zdroj: Bardejovský Reportér

Beckham v hoteli

Ešte dôležitejšie však bolo postarať sa o záujem kamier z celého sveta a vzbudiť tak záujem o televízne práva a sekundárne produkty spojené s tímom. A na to sa do klubu hľadali hviezdy. Na čelo tímu sa nasadil taliansky majster Carlo Ancelotti, len aby bol po krátkej dobe nahradený francúzskym majstrom sveta Laurentom Blancom. Zavítal k nám neopísateľný a nezameniteľný švédsky bojovník Zlatan Ibrahimovič a aby na futbal začali chodiť aj baby, na pol roka ubytovali v jednom z parížskych palácov legendárneho hráča Manchestru United i Realu Madrid, Davida Beckhama. Úspech sa dostavil postupne a PSG vskutku dokázalo počas niekoľkých rokov monopolizovať prvé miesto francúzskej ligy a zápasy sa stali novou turistickou atrakciou ázijských turistov. Len tá Champions League nám stále unikala a aj naďalej uniká pomedzi barcelonské prsty. Nanešťastie pre nás, Leonardo namieril po jednom zápase svoj hnev proti slepému rozhodcovi a jedno drgnutie ho stálo miesto i francúzsku kariéru. Škoda, že sa investíciami nedá zvýšiť aj úroveň francúzskych rozhodcov, s nimi to funguje bohužiaľ len naopak.

Pred nákupmi na futbal

Túto sezónu sme začali s bývalým sevillským trénerom Unaiom Emerym pomerne prekvapivo nesľubne a s prínosom pochybného Krychowiaka, ktorého aktivita na trávniku sa môže zrátať v minútach a neprispôsobiveho Jesseho, ktorého pri prvej príležitosti požičali inam, aby už nič nekazil. Zlé voľby dali priestor tichému ruskému konkurentovi z monackého kniežatstva a keď sa nový systém Emeryho hry konečne ustálil, bolo už neskoro. Po štyroch rokoch teda titul víťaza francúzskej ligy túto sezónu nezískame a rozsah smútku a sklamania sa ešte presne definovať nedá. Paris Saint Germain a jeho rozvoj vďaka zahraničnej investícií ponúkol vzor pre ďalších záujemcov zo sveta a úroveň futbalu sa tak aspoň v niekoľkých francúzskych tímoch rozhodne zlepšuje. Futbal je o peniazoch, lebo ani Mbappe, ani Cavani, ani Falcao nebudú predsa hrať len za pôžitok a fazuľky. Avšak, emócie a vášeň, ktorú radosť a napätie dobrého zápasu prináša je porovnateľná len s frakciou iných potešení. Takže dámy, až prídete objaviť francúzku metropolu, zvážte navštíviť s vaším drahým aj Parc des Princes na dobrý zápas, nealkoholické pivo a trošku adrenalínu. Bude s vami potom behať po obchodoch omnoho spokojnejšie.

Zdroj: Bardejovský Reportér
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM