Webnoviny - Svet

ARCHDAYS 2010 / Bratislavské dni architektúry

WEBNOVINY.SK

BRATISLAVA 25. marca (WBN/PR) – Od 17. do 30. mája pripravuje združenie Design Slovakia za podpory Hlavného mesta SR Bratislavy, s odbornou záštitou Fakulty architektúry STU v Bratislave a Slovenskej komory architektov, a v spolupráci s ďalšími podporovateľmi, partnermi a inštitúciami prvý ročník bratislavských dní architektúry – festival ARCHDAYS 2010. Počas festivalu ARCHDAYS 2010 bude prebiehať na rôznych miestach v Bratislave program zložený z podujatí, zameraných na prezentáciu modernej architektúry a dizajnu. Na návštevu výstav, prezentácií a prednášok pozývajú organizátori nielen odbornú obec – architektov, študentov a investorov, ale aj širšiu kultúrnu verejnosť a záujemcov o dobrú architektúru a moderné bývanie.

Ústredným podujatím festivalu ARCHDAYS 2010 bude retrospektívna výstava ARCHITECTURE.SK­.05/09, predstavujúca výber z architektonickej tvorby na Slovensku v rokoch 2005 – 2009 (v Galérii SVÚ na Dostojevského rade, od 19. do 30. 5. 2010, denne od 10.00 do 19.00). Najmä odbornej verejnosti je určená konferencia A+D FORUM (20. – 21. 5.) na pôde Fakulty architektúry STU v Bratislave, na ktorej vystúpia poprední tvorcovia architektúry a dizajnu zo Slovenska, ČR, Maďarska, Nemecka… Širšej verejnosti je určené podujatie MODERN LIVING Forum – Fórum moderného bývania (22. – 23. 5., od 15.30 do 18.30, OC Aupark – centrálny priestor, vstup voľný), na ktorom odprezentujú mladí architekti a ďalší odborníci slovom i obrazom súčasné trendy v tvorbe rodinných domov, záhrad a interiérov bytov. V Bulharskom kultúrnom a informačnom stredisku sa návštevníci zoznámia so súčasnou bulharskou architektúrou, v galérii Enter a v Poľskom inštitúte bude umiestnená výstava úžitkového skla od mladých poľských dizajnérov, vo vestibule Fakulty architektúry STU na Nám. Slobody budú vystavené urbanistické vízie študentov vysokých škôl z Česka a Slovenska. Viaceré architektonické ateliéry vstupujú do programu festivalu ARCHDAYS 2010 podujatím “Dni otvorených dverí”, kedy sprístupnia svoje ateliéry všetkým záujemcom, ktorí sa chcú dozvedieť viac o filozofii a zameraní ich tvorby.

Informácie, propagačné materiály, programové letáky a magazín AD10 vydaný pri príležitosti festivalu ARCHDAYS 2010 bude možné získať vo viacerých informačných bodoch festivalu – o. i. v Galérii SVÚ (Umelka) a vo vestibule Fakulty architektúry STU v Bratislave. Program ARCHDAYS 2010 bude priebežne zverejňovaný a aktualizovaný na www.archdays.sk (www.designin.sk).

Ing. arch. Ľubica Fábri, riaditeľka festivalu ARCHDAYS 2010: „Architektúra a dizajn sú esenciálnou súčasťou nášho každodenného života. Od kvality architektúry a predmetov, ktorými sme obklopení závisí, ako pekne a komfortne bývame, úspešne pracujeme, výdatne odpočívame… Festival ARCHDAYS 2010 vytvára priestor na stretnutia so zmysluplnou, dobrou architektúrou a s ľuďmi, ktorí ju tvoria. Ponúkne možnosť zoznámiť sa s dielami renomovaných slovenských a zahraničných tvorcov, načerpať inšpiráciu z invenčných študentských projektov, dozvedieť sa horúce tipy na moderné bývanie, navštíviť renomované architektonické ateliéry, zamyslieť sa nad architektúrou ako nad dôležitým kultúrnym fenoménom, ktorý sa dotýka každého z nás.“

Tím Design Slovakia/DESIGN IN

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM