Zo zahraničia

Belgický súd ODLOŽIL rozhodnutie v kauze Chovanec na NEURČITO

Belgický vyšetrovací súd odložil rozhodnutie v kauze Chovanec na neurčito.

Ilustračný obrázok k článku Belgický súd ODLOŽIL rozhodnutie v kauze Chovanec na NEURČITO
Zdroj: Facebook.com/Resistance Media 1984

Belgický vyšetrovací súd v pondelok odložil na neurčito svoje rozhodnutie, či postúpi prípad obvinených v prípade úmrtia Slováka Jozefa Chovanca v Belgicku trestnému súdu. Informuje o tom TASR s odvolaním sa na agentúru Belga.

O pondelkovom odklade rozhodnutia informoval advokát policajtky, ktorá je podozrivá z hajlovania počas zákroku voči Chovancovi.

Belgická prokuratúra v januári rozhodla o zrušení obvinení proti celkovo 31 osobám. Príslušníci letiskovej polície a privolaní zdravotníci za smrť slovenského podnikateľa podľa prokuratúry nenesú zodpovednosť. Slovenská republika, ktorá v konaní vystupuje ako tzv. civilná strana, však požiadala o postúpenie veci trestnému súdu. Rozhodnúť o tom mala v pondelok Poradná rada, ktorá v Belgicku funguje ako vyšetrovací súd, teda predstupeň trestného súdu.

Smrť spôsobili nárazy hlavou

Jozef Chovanec zomrel v nemocnici 27. februára 2018, tri dni po policajnom zásahu v cele na letisku Charleroi. Zadržali ho v lietadle smerujúcom na Slovensko, podľa svedkov sa správal agresívne k posádke a voči privolaným policajtom.

V auguste 2020 unikli videozáznamy z policajnej cely, na ktorých je vidieť, ako búcha hlavou o dvere a krváca. Následne sa ho policajti pokúšajú násilím upokojiť, tvár má zakrytú dekou, policajti sa smejú a jedna policajtka dvíha ruku v podobe nacistického pozdravu.

Posudok belgických lekárov ukázal, že príčinou smrti boli silné nárazy hlavou, ktoré mu spôsobili edém mozgu. Lekári zároveň skonštatovali, že zastavenie činnosti srdca vyvolala až injekcia od zdravotníkov, ktorí sa ho snažili upokojiť.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM