Zo Slovenska

Bič na neplatičov! Štát bude pri vymáhaní pohľadávok využívať umelú INTELIGENCIU

Spoločnosť, za ktorou stojí ministerstvo financií, začala pri vymáhaní pohľadávok využívať modernú technológiu. Na dlžníkov si posvieti umelá inteligencia.

Ilustračný obrázok k článku Bič na neplatičov! Štát bude pri vymáhaní pohľadávok využívať umelú INTELIGENCIU
Zdroj: Pexels.com , Pexels.com

Štátna spoločnosť Slovenská konsolidačná, ktorej zriaďovateľom je Ministerstvo financií SR, spustila pilotný projekt nasadenia umelej inteligencie ako podpornej služby pri vymáhaní pohľadávok štátu. Na stredajšej tlačovej konferencii o tom informoval generálny riaditeľ spoločnosti Marián Janočko.

Systém ukáže pravdepodobnosť vymoženia

„Zmyslom projektu bolo využiť enormné množstvo historických dát, ktoré má spoločnosť k dispozícii, a tieto dáta využiť na natrénovanie neurónovej siete, ktorá sa naučí súvislosti a vzory v týchto dátach, a po natrénovaní túto neurónovú sieť využívať na skóring novonadobudnutých pohľadávok,“ povedal Janočko.

Systém dokáže určiť pravdepodobnosť vymoženia nadobudnutých pohľadávok. Zamestnanci spoločnosti zatiaľ využívajú tieto dáta o pravdepodobnosti ich vymoženia podporne k svojim doterajším procesom.

Prečítajte si tiež

Takmer pol milióna pohľadávok

Aj keď projekt je zatiaľ v pilotnej fáze, už teraz podľa Janočka pomáha triediť jednotlivé pohľadávky podľa naliehavosti, a tým skrátiť čas ich vymáhania a zvýšiť pravdepodobnosť ich uhradenia. To by sa malo prejaviť aj v lepšom hospodárskom výsledku spoločnosti a tiež na výške dividend, ktorú spoločnosť odvádza do štátneho rozpočtu.

Slovenská konsolidačná je zriadená s cieľom konsolidácie pohľadávok verejného sektora. Ku koncu minulého roka spravovala vo svojom portfóliu 460 948 pohľadávok voči 203 405 dlžníkom v hodnote približne 3,24 miliardy eur.

Janočko dodal, že spoločnosť mala v tomto roku naplánovanú stratu, no pravdepodobne dosiahne historicky najvyšší zisk vyše troch miliónov eur.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM