ELA Rôzne

BLÁZNIVÝ turista! Muž sa v KRAŤASOCH vybral na Babiu horu, našli ho na pokraji SMRTI

Tak tomu sa povie pochabosť! Horskí záchranári už zažili všelijaké úlety turistov. Niektorí sa vybrali na náročné trate so psom v taške, iní sa v zime štverajú na zasnežené kopce v letnom oblečení.

Ilustračný obrázok k článku BLÁZNIVÝ turista! Muž sa v KRAŤASOCH vybral na Babiu horu, našli ho na pokraji SMRTI
8
Galéria
Zdroj: Facebook.com/GOPR Beskidy

A takýto je aj najnovší prípad turistu, ktorý sa vybral v decembrovom počasí „vyletnený“ do zasnežených kopcov. Na vrchole slovensko-poľského pohraničia ho však pred pár dňami ratovali záchranári zo skupiny GOPR Beskydy. Informovali o tom na sociálnej sieti.

Do zimy ako v lete

Na turistu narazili na vrchole Babej hory pri bežnej hliadke v popoludňajších hodinách. Muž tam ležal v snehu a v 3. stupni podchladenia upadal do bezvedomia.

„Na sebe mal len krátke šortky, tenkú čiapku, rukavice a nízke topánky,“ píšu záchranári.

Úplná nezodpovednosť

Pätnásť z nich muselo primárne zabezpečiť jeho tepelnú bezpečnosť a zachovať jeho životné funkcie, preto postavili záchranný stan, aby vytvorili tepelný bod, v ktorom muža zohrievali vlastným telom, oblečením, chemickými ohrievačmi a teplými nápojmi. Celá záchranná akcia trvala štyri hodiny.

Záchranári sa snažia nekomentovať správanie turistov a nevyjadrujú sa k príčinám nehôd, no v tomto prípade zdôraznili nezodpovedné správanie muža, ktoré ho mohlo stáť život.

„Turista bol sám, nikoho o svojej situácii neinformoval a nemal žiadne oblečenie ani vybavenie, ktoré by mu pomohlo zahriať sa. Na Babiu horu sa vydal vo veľmi ťažkých podmienkach – II. stupeň lavínového nebezpečenstva, padajúci sneh, pod ním mrznúci dážď, silný vietor, viditeľnosť obmedzená na niekoľko metrov,“ napísali. 

Takýchto absurdných prípadov je viac. V roku 2021 horská služba zasahovala v Oravských Beskydách, kde sa skupina otužilcov vydala v letnom oblečení na Babiu horu, najvyšší vrchol tohto pohoria na poľsko-slovenskom pomedzí.

V decembri 2018 zas záchranári na poľskej strane Snežky museli zniesť z hory do bezpečia sedem takých výletníkov, ktorí sa na túru vypravili v spodnej bielizni.

Turista v letnom oblečení sa vybral na Babiu horu
8
Galéria
Zdroj: Facebook.com/GOPR Beskidy
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM