Aktualizované ELA Správy Rôzne

Blížia sa nebezpečné búrky a hrozia SUPERCELY! Kde a kedy ich očakávať?

Na našom území konečne zavládli letné dni a počas štvrtka zažijeme na našom území dokonca tropický deň.

Ilustračný obrázok k článku Blížia sa nebezpečné búrky a hrozia SUPERCELY! Kde a kedy ich očakávať?
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Počas stredy sme na viacerých miestach zaznamenali letný deň, teda deň pri ktorom vystúpila teplota nad hranicu +25 °C. Maximálne teploty sa na našom území pohybovali na úrovni okolo +28 °C.

„Vo štvrtok bude ešte teplejšie a do našej oblasti bude vrcholiť prílev teplého vzduchu. Pri slnečnom počasí budú teploty na Slovensku stúpať poriadne vysoko. Najteplejšie by malo byť na západnom Slovensku a vo Východoslovenskej nížine, kde sa môžu teploty dostať až na úroveň okolo +31 °C,“ informuje iMeteo.sk.

Popoludní udrú silné búrky

Zatiaľ čo prvá polovica popoludnia bude slnečná a slnečné lúče budú rozpaľovať asfalt a betón, tak druhá polovica popoludnia už bude nebezpečná.

Numerické modely však neočakávajú, že by sa malo jednať o nejaké plošnejšie búrky, ktoré budú páchať rozsiahlejšie škody. Práve naopak, lokálne hrozia silné, ba až supercelárne búrky.

Nebezpečné supercely

Veľmi silné búrky by mali udrieť prevažne na východnú časť Slovenska. Prvé búrky by sa mohli vyskytnúť v oblasti Tatier a Prešovského kraja, pričom vzniknú jednotlivé búrkové bunky, ktoré môžu nabrať až supercelárnu štruktúru, pričom tieto búrky budú postupovať od západu na východ.

„Pri supercelách sú nebezpečnými javmi okrem prívalových zrážok aj napríklad väčšie krúpy či dokonca aj tornáda,“ dodáva iMeteo.

V tejto súvislosti vydal Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) pre okresy východného Slovenska výstrahu prvého stupňa, ktorá bude trvať od 12.00 do 22.00 h.

Meteorológovia očakávajú, že pri búrke spadne 20 až 30 milimetrov zrážok. Zároveň bude fúkať vietor, ktorý v nárazoch dosiahne 65 až 85 kilometrov za hodinu. SHMÚ upozorňuje aj na možné búrky s krúpami.

Búrky v piatok

Aktualizované 20:45 Studený front nielenže prinesie zrážky, ale predovšetkým k nám vtiahne chladnejší vzduch. Čaká nás tak ďalšie ochladenie, ktoré pocítime už v piatok. Prepad teplôt bude výrazný.

Zatiaľ čo dnes sa teploty dostávali až na hranicu +30 °C, tak v piatok to už bude len okolo hranice +20 °C. Oproti štvrtku sa tak ochladí aj o 10 °C.

Počas víkendu sa však začne počasie opäť zlepšovať. Od západu sa nad našu oblasť nasunie tlaková výš a zároveň k nám začne prúdiť teplejší vzduch, takže začnú teploty stúpať.

Prečítajte si aj:

Zdroj: imeteo.sk/dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM