Rastislav Búgel Politika

Boháči naliali do politických strán neuveriteľné SUMY: Kto je NAJŠTEDREJŠÍM mecenášom?

Politické strany fungujú najmä na podpore zo strany štátu. Poriadny balík peňazí do hnutí však naliali aj viacerí známi muži.

Ilustračný obrázok k článku Boháči naliali do politických strán neuveriteľné SUMY: Kto je NAJŠTEDREJŠÍM mecenášom?
Zdroj: TASR/Jakub Kotian

Kto sponzoruje politické strany? Pozrelo sa na to Transparency International Slovensko. „Slovenské politické strany stále fungujú najmä na podpore od štátu. Kým za aktuálne voľby im Ministerstvo financií rozdelí zhruba 93 miliónov eur, v nedávnej kampani sa im od darcov a veriteľov podarilo podľa našej analýzy ich príjmov získať odhadom len asi 10 miliónov,“ píše mimovládna organizácia.

Investujú aj samotní politici

Transparency sa pozrelo bližšie na neštátne príjmy jednotlivých strán. Vytvorilo aj online databázu donorov, do ktorej zahrnulo údaje o darcoch a veriteľoch 21 prevažne stále aktívnych strán od roku 2002.

„Údaje o týchto príspevkoch súhrnne za 43,8 miliónov eur boli dosiaľ dostupné iba v stovkách výročných správ rôznych politických subjektov, neraz v podobe naskenovaných obrázkov bez možnosti vyhľadávania a kopírovania,“ dodáva Transparency International Slovensko.

Ako sa ukázalo, na chod jednotlivých strán prispievajú pôžičkami a darmi najmä samotní politici.

Vedie Kiska a Kollár

Zo zverejnených údajov vyplýva, že totálnym rekordérom v pôžičkách je bývalý prezident Andrej Kiska. Svojej strane Za ľudí celkovo napožičiaval neuveriteľných 1,75 milióna eur! Hneď sa exprezidentom je Boris Kollár. Do hnutia Sme rodina rôznymi pôžičkami a bezodplatnými plneniami investoval 1 740 892 eur.

Ďalšie známe mená

„Najväčším podporovateľom politiky je spolumajiteľ siete elektroobchodov NAY Peter Zálešák, ktorý stranám Za Ľudí, Progresívne Slovensko a Team Bratislava požičal dovedna cez milión eur,“ píše Transparency. Konkrétne ide o sumu 1 080 500 eur.

V zozname veriteľov a darcov nájdeme aj ďalšie zaujímavé mená. Nachádza sa v ňom Michal Truban (970-tisíc eur, Progresívne Slovensko), Alojz Hlina (904 900 eur, KDH), Andrej Danko (791 322 eur, SNS), Ivan Štefunko (661-tisíc eur, Progresívne Slovensko), László Sólymos (629 600 eur, Most-Híd), Béla Bugár (606 800 eur, Most-Híd) a Ján Tomáš (600-tisíc eur, Za ľudí).

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Prečítajte si tiež

Zdroj: SMER-SD
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM