Zo Slovenska

Bolo darovanie stíhačiek MiG-29 v poriadku? Posvietila si na to polícia!

Viacerí politici i právnici tvrdili, že dočasne poverený kabinet nemal oprávnenie darovať stíhačky MiG-29. Ako to vidí polícia?

Ilustračný obrázok k článku Bolo darovanie stíhačiek MiG-29 v poriadku? Posvietila si na to polícia!
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Polícia nevidí dôvod na začatie trestného stíhania v súvislosti s darovaním stíhačiek MiG-29 na Ukrajinu. Vec odmietla.

Rozhodnutie vyšetrovateľa nie je právoplatné vzhľadom na podanú sťažnosť, o ktorej bude rozhodovať dozorový prokurátor. Pre TASR to potvrdila Andrea Dobiášová z oddelenia komunikácie Prezídia Policajného zboru.

Nevidia dôvod

„V trestnej veci podozrenia zo spáchania viacerých trestných činov v súvislosti okrem iného aj s darovaním stíhačiek MiG-29 na Ukrajinu bolo vyšetrovateľom Policajného zboru vydané rozhodnutie, pretože nebol dôvod na začatie trestného stíhania,“ skonštatovala Dobiášová. Rovnako vyšetrovateľ nevidel dôvod ani na postup podľa paragrafu, ktorý hovorí o odložení veci, ak je trestné stíhanie neúčelné.

Tvrdili, že nemali oprávnenie

Dočasne poverená vláda Eduarda Hegera v marci rozhodla, že Ukrajine poskytne 13 stíhačiek MiG-29 a časť systému protivzdušnej obrany Kub.

Viacerí politici i právnici tvrdili, že dočasne poverený kabinet nemal oprávnenie darovať migy, keďže to považovali za zásadnú otázku zahraničnej politiky.

Generálna prokuratúra SR pre darovanie stíhačiek evidovala viacero trestných oznámení, podala ho napríklad aj vtedajšia opozičná strana Smer-SD.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež

Zdroj: Ministerstvo obrany SR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM