Správy Zo zahraničia

Británia je v ťažkej situácii, požiada o predĺženie prechodného obdobia po brexite?

Británia by mala požiadať o predĺženie prechodného obdobia po brexite v snahe zmierniť neistotu v čase, keď svetovú ekonomiku zasiahla pandémia nového koronavírusu.

Ilustračný obrázok k článku Británia je v ťažkej situácii, požiada o predĺženie prechodného obdobia po brexite?
Zdroj: TASR

„Je to ťažké také, aké to je. Nerobme to ešte ťažším,“ vyhlásila to šéfka Medzinárodného menového fondu (MMF) Kristalina Georgievová vo štvrtok pre rozhlasovú stanicu BBC. Radí preto hľadať spôsoby, ako tento prvok neistoty znížiť v záujme všetkých, Spojeného kráľovstva, Európskej únie (EÚ) aj celého sveta.

Prechodné obdobie sa má skončiť 31. decembra a ak odvtedy Londýn a Brusel nedosiahnu dohodu o obchode, dôjde k zavedeniu ciel podľa pravidiel Svetovej obchodnej organizácie a ďalším prekážkam exportu aj importu. Pandémia nového koronavírusu pritom komplikuje rokovania.

MMF v utorok (14. 4.) varoval, že svetová ekonomika smeruje tento rok k najväčšiemu poklesu od tzv. Veľkej hospodárskej krízy v 30. rokoch minulého storočia.

Georgievová v rozhovore pre BBC ocenila opatrenia prijaté britským ministerstvom financií a centrálnou bankou (Bank of England, BoE), ktoré boli podľa nej prijaté „včas“ a boli dobre koordinované.

„Tento veľmi silný balík opatrení pomáha Británii a vzhľadom na významnú úlohu Spojeného kráľovstva vo svetovej ekonomike pomáha v skutočnosti všetkým,“ uviedla.

Britská vláda zvýšila výdavky a znížila dane v rámci boja s dôsledkami pandémie. Podľa odhadu britského rozpočtového úradu bude tento balík stáť 100 miliárd libier (114,44 miliardy eur). Ponúkla tiež garancie za firemné úvery vo výške 330 miliárd GBP. BoE znížila kľúčový úrok na 0,1 % a zvýšila nákup dlhopisov na rekordných 200 miliárd GBP.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM