Regióny Regióny

Čo bude s bardejovskou obchodnou akadémiou? O jej zrušení budú znova rokovať krajskí poslanci

80 žiakov Obchodnej akadémie v Bardejove 3. septembra do svojich lavíc nezasadlo. Keďže obchodka už nemá oprávnenie uskutočňovať výchovu a vzdelávanie, všetci jej žiaci prešli na hotelovú akadémiu.

Ilustračný obrázok k článku Čo bude s bardejovskou obchodnou akadémiou? O jej zrušení budú znova rokovať krajskí poslanci
Zdroj: Dnes24.sk

Od 1.septembra nemá bardejovská obchodná akadémia na uskutočnenie výchovy a vzdelávania oprávnenie, a preto všetkých jej osemdesiat žiakov prešlo na Hotelovú akadémiu Jána Andraščíka. O tom, či škola bude definitívne zrušená, rozhodnú krajskí poslanci na mimoriadnom Zasadnutí zastupiteľstva Prešovského samosprávneho kraja (PSK).

Nakoľko na augustovom, poslanci všeobecne záväzné nariadenie o zrušení školy neschválili, skomplikovali župe situáciu.

Tá musela z rozpočtu vyčleniť ďalších takmer 58 tisíc eur na odstupné a preplatenie nevyčerpaných dovoleniek vrátane odvodov pre zamestnancov školy. Do roku 2021 by mohlo ísť až o sumu 351 tisíc eur.

Ministerstvo školstva vyradilo Obchodnú akadémiu v Bardejove zo siete škôl a školských zariadení k 31. augustu 2018. Odbory školy, ktorými sú obchodná akadémia, ekonomické lýceum, daňové služby a škola podnikania, sa tak na základe návrhu poslancov PSK z mája tohto roka zaradili do zoznamu odborov Hotelovej akadémie Jána Andraščíka v Bardejove.

„Ak poslanci na mimoriadnom Zasadnutí zastupiteľstva PSK už na druhý pokus schvália zrušenie obchodnej akadémie, práva a povinnosti prejdú na hotelovú akadémiu. V prípade, že tak neurobia, župu to môže stáť až 351 tisíc eur. Finančné prostriedky by pritom mohla použiť na rozvoj iných škôl,“ uviedla Lea Heilová z Oddelenia komunikácie a medzinárodných vzťahov PSK s tým, že po rozhodnutí rezortu školstva o vyradení školy, totiž obchodná akadémia už nemá nárok na financovanie zo štátneho rozpočtu. Výchovno-vzdelávací proces poskytovaný žiakom tak bude musieť zabezpečiť vyšší územný celok.

Ako ďalej Heilová informovala, aktuálne je návrh všeobecne záväzného nariadenia až do 14. septembra v pripomienkovom konaní. Podľa neho by mala Obchodná akadémia zaniknúť zrušením formou zlúčenia s Hotelovou akadémiou Jána Andraščíka v Bardejove. Nástupnícka organizácia by mala od 1. októbra prevziať do svojho účtovníctva majetok, záväzky a rozdiel majetku a záväzkov zrušenej školy. Poslanci o tom rozhodnú 20. septembra na mimoriadnom rokovaní.

foto: ilustračné

Zdroj: Prešovský samosprávny kraj
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM