ELA Politika

Čo idete oslavovať, pán Žilinka? Šeliga vyzýva generálneho prokurátora, aby necestoval do Moskvy

Juraj Šeliga vyzval generálneho prokurátora Maroša Žilinku, aby necestoval do Moskvy, ak si váži demokraciu a ľudské práva.

Ilustračný obrázok k článku Čo idete oslavovať, pán Žilinka? Šeliga vyzýva generálneho prokurátora, aby necestoval do Moskvy
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Generálny prokurátor Maroš Žilinka pôjde pár dní po kritike obrannej dohody Slovenska s USA na oslavy 300. výročia vzniku ruskej prokuratúry. Ako informuje Denník N, Žilinka má byť jediným šéfom prokuratúry z krajín V4, ktorý sa zúčastní na oslavách v Moskve.

Ako jediný prokurátor?

Žilinka svoju cestu do Moskvy potvrdil s tým, že bola plánovaná dlhodobo. „Generálny prokurátor Slovenskej republiky sa v dňoch 11. až 13. januára 2022 zúčastní spoločne so zástupcami 34 krajín a medzinárodných inštitúcií, ako sú Rada Európy, Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) či Medzinárodná asociácia prokurátorov (IAP), na oslavách 300. výročia ruskej prokuratúry,“ uviedla pre Denník N generálna prokuratúra.

Denník N zároveň zisťoval, ako Žilinka hodnotí fakt, že generálny prokurátor Ruskej federácie je na sankčnom zozname a či bude prítomný aj šéf prokuratúry z nejakej inej krajiny EÚ.

Čo je na tom oslavné?!

„Nerozumiem tejto ceste, pretože pán Žilinka, ak si vážite demokraciu a ľudské práva, ak sa hlásite k právnemu štátu, na tieto oslavy do Ruska nemôžete ísť!,“ píše vo svojom statuse Juraj Šeliga (Za ľudí).

Zároveň vymenúva, že v Rusku obmedzujú slobody, prenasledujú politických oponentov, týrajú väzňov, tajná služba likviduje občanov v zahraničí a ruská prokuratúra sa hlási aj k tzv. stalinistickému obdobiu.

„Na tomto všetkom naozaj nie je čo oslavovať! Práve naopak, svojou cestou to budete legitimizovať. Preto, pán Žilinka, ak si vážite demokraciu a ľudské práva, ak sa hlásite k právnemu štátu, apelujem na Vás, na tieto oslavy do Ruska necestujte!,“ odkazuje Šeliga.

Čo je aktuálne v domácej politike?

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM