Krimi

Čo sa to deje? Za posledný mesiac sa roztrhlo vrece s TRAGÉDIAMI na železniciach

Nehody aj samovraždy na železniciach. Pod kolesami vlaku zahynulo za posledný mesiac množstvo ľudí.

Ilustračný obrázok k článku Čo sa to deje? Za posledný mesiac sa roztrhlo vrece s TRAGÉDIAMI na železniciach
6
Galéria

Počty tragických prípadov, kedy po zrážke s vlakom zahynuli ľudia, na Slovensku pribúdajú obrovskou rýchlosťou. Azda najviac na verejnosti zarezonoval prípad zo začiatku marca, kedy sa pred vlak na trati pri Beňadikovej (okres Liptovský Mikuláš) postavila žena s 8-ročnou dcérkou trpiacou vážnym zdravotným postihnutím.

Jeden mesiac, množstvo tragédií

O niekoľko dní neskôr si pri Novom Meste nad Váhom ľahol pred prichádzajúci rýchlik 63-ročný muž.

V priebehu mesiaca pribúdali ďalšie prípady. Za všetky spomeňme tragédiu neďaleko Trnavy, 26. marca zase vlak na strednom Slovensku narazil do taxíka a o život prišli dvaja ľudia.

Neďaleko železničnej stanice v Dubnici nad Váhom vlak smerujúci do Trenčína zrazil 47-ročného muža, ktorý ležal na koľajniciach a v závere mesiaca si do koľajiska v Kremnici ľahla matka dvoch detí.

Tragické nehody sa rušňovodičom nevyhýbajú ani začiatkom apríla. Len v piatok 5. apríla prišli o život dvaja ľudia. Jedného zrazil vlak idúci z Košíc do Zvolena. Ďalší človek prišiel v rovnaký deň o život na trati medzi Žilinou a Čadcou.

Smutné štatistiky

Stúpajúci počet prípadov tragických zrážok vlaku s ľuďmi zaznamenali aj Železnice Slovenskej republiky. Podľa údajov len za obdobie od 4. marca do 2. apríla evidujú osem zrážok vlaku s osobou, z toho sedem smrteľných.

Pri jednej zrážke boli usmrtené dve osoby. Evidujú taktiež štyri zrážky vlaku s vozidlom, z toho jednu smrteľnú, pri ktorej zahynuli dve osoby. Informovala o tom hovorkyňa ŽSR Vladimíra Bahýlová.

Fatálne následky

„Vlak je obrovský kolos, ktorý môže mať brzdnú dráhu v závislosti od rýchlosti aj viac ako kilometer, a následky zrážky s ním bývajú fatálne,“ pripomenula Bahýlová. ŽSR ako manažér infraštruktúry opakovane apelujú na všetkých vodičov, chodcov, cyklistov, aby si pred železničným priecestím počínali vždy mimoriadne opatrne, najmä sa presvedčili, či môžu bezpečne prejsť cez železničné priecestie.

ŽSR zaznamenali opätovne aj prípady vandalizmu, upozorňujú na jeho nebezpečné dôsledky. Ohroziť totiž môžu nielen prevádzku osobnej a nákladnej dopravy, ale hazardujú aj s ľudskými životmi. ŽSR preto vyzývajú verejnosť, aby bola všímavá. Pri zistení podozrivého konania či pohybu cudzích osôb na železnici či v blízkosti majetku ŽSR je potrebné kontaktovať políciu.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne témy

Tragické zrážky s vlakmi
6
Galéria
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM