han Zo zahraničia

POZOR na delfíny v Chorvátsku: Sú NEBEZPEČNE prítulné, nepribližujte sa k nim! FOTO

Vedci a odborníci spozorovali na severe Jadranu niečo netradičné. Nezdá sa im až prílišná krotkosť delfínov v tamojších vodách.

Ilustračný obrázok k článku POZOR na delfíny v Chorvátsku: Sú NEBEZPEČNE prítulné, nepribližujte sa k nim! FOTO
10
Galéria

O neobvyklom chovaní delfínov v Jadranskom mori pri meste Rijeka a ostrova Rab informuje vedecká nezisková organizácia Blue World Institute. Spomínaní odborníci pozorujú tento jav už niekoľko týždňov, počas ktorých dostali množstvo hlásení od miestnych obyvateľov.

Ide o dva delfíny obyčajné, ktoré sa pohybujú v okolí prístavov každý sám a dovoľujú ľuďom, aby sa k nim priblížili.

Keď sa odlúčia…

Delfín je spoločenské zviera a žije v skupinkách, čo odporuje týmto dvom jedincom. Nie je to však neobvyklý jav. Keď však k nemu príde, môže ísť o viaceré dôvody. Môže ísť napríklad o zranenia.

„Stále nevieme, prečo niektorí jedinci odchádzajú od skupín a stávajú sa samotármi. Podľa príznakov sú tieto dva delfíny v dobrom stave a nevykazujú vonkajšie známky choroby, bez problémov sa potápajú a netrpia hladom,“ uvádza spomínaná organizácia.

O delfínoch píše aj český spravodajský portál tn.cz, kde dodávajú: „Ďalším dôvodom môže byť aj trauma. Napríklad, keď jedinec stratí blízkeho.“

Ako vedci dodávajú, nie je vhodné sa k nim približovať. Ublížiť môže zviera človeku, či aj naopak. Napríklad tak, že by delfín vyhľadal spoločnosť ľudí a pri tom uviazol na plytčine, či sa tam zrazil s loďou.

KLIKNITE aj na tieto články:

Delfíny na pobreží Chorvátska
10
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM