Cestovanie

DIERA v zákone? Slováci si z dovolenky v Turecku privážajú LACNÉ lieky

Slováci si z dovolenky v Turecku nenosia len magnetky a oblečenie. Vo veľkom tam nakupujú aj lacné lieky.

Ilustračný obrázok k článku DIERA v zákone? Slováci si z dovolenky v Turecku privážajú LACNÉ lieky
Zdroj: Unsplash.com , Unsplash.com

Ako sme vás nedávno informovali, v slovenských lekárňach je stále nedostatok množstva dôležitých liekov. Chýbať majú lieky na vysoký krvný tlak, viaceré antibiotiká, antidepresíva, lieky na neurologické ochorenia a ďalšie.

Idú hlavne po cene

Slováci sa tak často uchyľujú k náhradným riešeniam. Jedným z nich je aj dovoz liekov z dovolenky v Turecku. Dovolenkári si na sociálnych sieťach vymieňajú skúsenosti s kvalitou a cenou liekov, krémov a výživových doplnkov, ktoré si tam kupujú. Upozornili na to tvnoviny.sk.

„Napríklad taký, u nás často predávaný liek, Detralex 60 stojí okolo 15 eur. Ten istý liek od toho istého výrobcu stojí v Turecku do 4 eur. Fenistil gél na uštipnutie u nás okolo 8 eur, v Turecku 2 eurá a obsahuje viac účinnej látky, lepšie aj rýchlejšie zaberie,“ cituje portál slová dovolenkárky Beáty. Ďalšia Slovenka nakupuje lieky v Turecku hlavne kvôli cene a podľa vlastných slov aj účinnejšiemu zloženiu.

Pozor na kvalitu!

Podľa Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) určuje cenu lieku jeho výrobca. Preto sa môže stať, že v iných krajinách sa môžu predávať za menšiu sumu. Môže za to aj fakt, že v tretích krajinách nie sú také vysoké požiadavky na bezpečnosť a kvalitu, a tak sa môže stať, že rovnaký liek od rovnakého výrobcu nemusí mať rovnaké zloženie ako na Slovensku.

Portál pripomína, že v Turecku sú voľnejšie pravidlá aj pri dostupnosti niektorých liekov, ktoré sú u nás len na predpis, alebo obsahujú niektorú zo zakázaných látok a na Slovensku tak nie sú vôbec dostupné.

ŠÚKL pre tvnoviny.sk upozorňuje, že pri nákupe takýchto liekov v zahraničí treba byť poriadne obozretný. Dovolenkári by lieky nemali kupovať na rôznych trhoviskách, ale iba v licencovanej lekárni.

Nikto to nerieši?

V prípade prevozu liekov na Slovensko je potrebné spomenúť aj právnu stránku. Podľa portálu je totiž dovoz liekov z tretích krajín vo všeobecnosti zakázaný. Podľa ústavu ide o „šedú zónu“ v zákone, keď dovolenkár cestuje lietadlom a lieky nesie v kufri, pričom ich nemá enormné množstvo, ich prevoz údajne nikto špeciálne nerieši.

Pri colnom konaní v rámci zásielok je dovoz liekov fyzickou osobou bez povolenia a preclenia zakázaný. „Avšak pri takzvanom cestovnom styku, teda keď si nesiete tovar v batožine, takéto veci bežní ľudia vôbec nepreclievajú a colníci to málokedy riešia,“ povedala za ŠÚKL Matiašová.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM