Správy

Dôchodcovia si od budúceho roka polepšia. Ale len naoko

Od roku 2017 sa má upraviť valorizácia dôchodkov na Slovensku. Dôchodky by sa mohli seniorom zvýšiť o pevnú sumu.

Ilustračný obrázok k článku Dôchodcovia si od budúceho roka polepšia. Ale len naoko
Zdroj: TASR

Podľa ministra práce Jána Richtera by to mohlo byť predbežne približne o vyše 8 eur.

„Definitívny návrh je otázkou veľmi blízkej budúcnosti, bude prerokovaná v rámci legislatívneho procesu najmä s Ministerstvom financií SR a, samozrejme, je podmienený dohodou koaličných partnerov.“

„Prikláňam sa k variantu s minimálnou hranicou valorizácie pre rok 2017, ktorá bude vyjadrená pevnou sumou, nie percentom. Mojou ambíciou sú až 2 % bez ohľadu na budúcu infláciu, čo by bolo vyše 8 eur, musí to však byť únosné pre zodpovedný štátny rozpočet," uviedol Richter.

Nechcú znižovať príjmy seniorov

Podľa Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR pôvodnou definíciou valorizácie bola totiž výhradne snaha o neznižovanie reálnych príjmov dôchodcov, ktorú najlepšie vyjadruje práve miera inflácie, to znamená vývoj cien v danom čase.

Pokles inflácie v minulom roku bol síce na jednej strane pozitívny pre spotrebiteľov, ale na druhej strane mal podľa MPSVR zákonite negatívny vplyv na nižšiu valorizáciu dôchodkov. Preto bola valorizácia pre rok 2016 na úrovni 1,9 eura.

PREČÍTAJTE SI AJ: ** **SLOVENSKO OBRAZOM: Vyššia moc, božia vôľa či chyba človeka?

Opatrenia v praxi

Ministerstvo tiež upozornilo na to, že ešte v minulom období prijalo niekoľko opatrení, ktoré mali prispieť k zvyšovaniu úrovne dôchodkov na Slovensku.

Zaviedol sa napríklad minimálny dôchodok, zvýšil sa vianočný príspevok, tiež sa zaviedlo automatické prepočítavanie dôchodkov pracujúcich dôchodcov.

V súčasnosti ministerstvo práce pripravuje ďalšie zmeny v dôchodkovom systéme. V najbližších mesiacoch by sa mal upraviť práce mechanizmus valorizácie dôchodkov, zmeny by sa mali dotknúť aj vyplácania vianočného príspevku.

Podľa odhadov ministerstva by ho malo dostať o približne 70.000 až 90.000 dôchodcov viac oproti nastaveniu v minulom roku.

Zmeny sa majú uskutočniť aj v druhom dôchodkov pilieri, a to pri programovom výbere, ktorý by sa mal týkať viac sporiteľov.

Ako avizovalo ministerstvo, všetky zmeny by mali byť zavedené už od začiatku budúceho roka, okrem zmien týkajúcich sa vianočného príspevku, ktorý bude dôchodcom vyplatený už v tomto roku.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM