Mário Hudák Regióny

Dozvedel som sa ako to funguje

V piatok 3. novembra, tesne pred župnými voľbami, prebehla pri bardejovskom Lidli ostrá policajná akcia. V pondelkových správach RTVS, boli zverejnené zábery dvoch zadržaných mužov pred bardejovskou políciou.

Ilustračný obrázok k článku Dozvedel som sa ako to funguje
Zdroj: Ilustračné foto

Na tlačovej konferencii o odhalení volebnej korupcie v Prešovskom kraji, prezident Policajného zboru Tibor Gašpar spomenul spoluprácu s kandidátom na poslanca Prešovského kraja Jurajom B. Oslovili sme ho s niekoľkými otázkami.

Viete nám k tomu niečo povedať?

Všetko to prišlo strašne nečakane a je to skúsenosť, na ktorú sa človek nikdy nedokáže dostatočne psychicky pripraviť. Spolupráca s Národnou kriminálnou agentúrou (NAKA) na tejto veci, bola však veľkou skúsenosťou.

V čom?

Jednak v obmedzeniach, ktoré prijímate, a na ktoré si musíte zvyknúť. Ale najmä v informácicáh, ktoré musíte vstrebať. Najmä tie mi dali zabrať. O voľbách a politike vôbec som úlne stratil ilúzie. Ak niekto predtým rozprával o manipulácii verejnej mienky pred voľbami, o kupovaní hlasov a spôsoboch, ako získať moc, vždy som si myslel, že je to len výmysel.

A nie je?

Nie, naopak. Všetko je to pravda. Počas tohto obdobia som mal tú „česť“ rozprávať sa s ľuďmi, ktorí tieto veci organizovali. Dozvedel som sa aj to, čo by som radšej nikdy nechcel vedieť. Spôsoby, aj mená, komu už pomohli.

„O voľbách a politike vôbec, som úplne stratil ilúzie.“

Dozvedel som sa proste, ako to u nás funguje. Ale viem aj to, že aj keď týchto ľudí polícia zadržala, na ich miesto zajtra nastúpia ďalší a táto spolupráca medzi politikmi a „sprostredkova­teľmi“ bude fungovať ďalej.

O tomto zásahu v Bardejove sa doteraz nikde nerozprávalo.

Ani nemohlo. Všetko sa držalo v utajení do poslednej minúty a aj samotný zásah prebehol veľmi potichu. Akcia vyvrcholila v piatok, teda deň pred voľbami, na verejnom priestranstve. Počas moratória sa nesmelo zo zásahu dostať na povrch nič, čo by mohlo pomôcť, alebo uškodiť niektorému z kandidátov. O to náročnejšie to bolo, NAKA je však absolútne profesionálna organizácia.

Možete nám o akcii prezradiť niečo viac?

Nie, všetky informácie podliahajú prísnemu utajeniu.

Zdroj: Bardejovský Reportér
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM