Regióny Regióny

Drogy, zbrane, mafie, kto je sviňa prežije...

Zazneli známe slová piesne na Radničnom námestí počas minulotýždňového piatkového zhromaždenia Postavme sa za slušné Slovensko.

Ilustračný obrázok k článku Drogy, zbrane, mafie, kto je sviňa prežije...
Zdroj: Bardejovský Reportér

BARDEJOV. V piatok 9. marca sa konali hromadné zhromaždenia vo viacerých mestách na Slovensku, ale aj v zahraničí. Do ulíc vyšlo viac ako stotisíc ľudí reagujúcich na napätú situáciu v našej krajine po nedávnej vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenky Martiny.

Organizátori inicitatívy Postavme sa za slušné Slovensko žiadali „dôkladné a nezávislé vyšetrenie vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej za spoluúčasti medzinárodných vyšetrovateľov” a „novú dôveryhodnú vládu, ktorej súčasťou nebudú ľudia, u ktorých existujú podozrenia z korupcie a prepojenia na organizovaný zločin”.

Piatkové zhromaždenia mnohým pripomenulo udalosti z novembra 1989, kedy ľudia v uliciach štrngali kľúčmi za slobodu. V piatok sme tam boli v podstate za to isté. Po Nežnej revolúcii sa zhromaždenia Postavme sa za slušné Slovensko považujú za najmasovejšie svojho času.

Zdroj: Bardejovský Reportér

Na rozdiel od iných miest, kde sa zhromaždenia uskutočnili o 17.00, v Bardejove to začalo o siedmej. Zúčastnilo sa ho odhadom tisíc ľudí. Za celoslovenským organizačným tímom stojí Katarína Nagy Pázmány, Peter Nagy, Karolína Farská a Juraj Šeliga a zdôrazňujú, že nie sú členmi žiadnej politickej strany.

V Bardejove sa organizácie ujal Martin Ceľuch s podporou rečníkov. Vystúpil Mario Hudák, Pavol Hudák, Fero Maxin, Martin Uhriňák, Marián Martinček a Samo Sabol.

Celé to malo navonok pokojnú atmosféru, avšak silné slová rečníkov nás vnútri nenechali chladnými. Okolo siedmej sa na Radničnom námestí pri budove Libressa Löwy zhormaždili rôznorodí ľudia, poniektorí s transparentami, a v tichosti čakali kedy sa to celé začne. Na pokojný priebeh zhromaždenia dohliadala mestská polícia

Program bol rozdelený na časť príhovorov, nasledoval hudobný prejav, a po ňom sviečkový sprievod okolo Radničného námestia. Postupne sa všetci zhromaždili a ukladali zapálené sviečky na pietné miesto, ktoré bolo vytvotené pri historickej studni.

Ako prvý prehovoril Martin Ceľuch z občianského združenia zameraného na ochranu a výskum netopierov.

Zdroj: Bardejovský Reportér

CEĽUCH: Prišlo nám to ľúto, že sa v Bardejove nič nedeje. Tento protest sa už vo viacerých mestách na Slovensku konal, ale Bardejov medzi nimi nebol. Napriek tomu, že nie sme žiadny organizátor,i roz­hodli sme sa to usporiadať aj u nás v Bardejove. Dávame vám teda možnosť aby ste sa aj vy vyjadrili k tomu čo sa stalo, a k tomu čo sa bude diať.

Za novinárov vystúpil Mario Hudák so svojím príhovorom.

M. HUDÁK: Sme tu lebo posledný februárový týždeň zomrel novinár Ján Kuciak a jeho snúbenica. Zomreli iba preto, lebo si svoju prácu robili dobre a poctivo. Sme tu lebo sa posledný februárový týžden ukázalo, že mafiáni a niektorí politici na Slovensku môžu kedykoľvek a do domu kohokoľvek z nás poslať vraha, a streliť vám guľku do hlavy alebo do hrude.

Je to smutné. Sme tu lebo sme stratili dôveru vo vládu Róberta Fica. Kšefty, tunely, eurofondy, dohadzovačky miliónových biznisov, obchod s informáciami, obálečky, fľašečky, dzivečky. Z podvodu sa u nás stála norma. Šikovný nie ste vtedy, keď poukážete na zlo, ale vtedy, keď so systémom „vydrbete“, „vybabrete“ a vykšeftujete pri tom pár miliónov pre seba, alebo pre svojích kamarátov.

Nikdy však nepopravíte slovo. Lebo slovo bolo na začiatku a bude aj na konci. V mene nás novinárov vyzývam všetkých aby sme trvali na vyšetrení tohto zločinu. Trvali na vyložení politickej zodpovednosti za ňho. Trvali na zásadných zmenách v tejto vláde, ktorá dnes už definitívne stratila dôveru občanov. Zmena je nevyhnutná. V mene novinárov vyžadujem všetkých aby sme sa dožadovali morálky, spravodlivosti a pravdy. Nedovoľme aby nás ovládla zlosť a nenávisť.

Pro svojom príhovore Mario Hudák prečítal list od Jakuba, brata zavraždeného Jána Kuciaka.

„V mene našej rodiny vám ďakujem za to, že ste si našli čas. Sám som dlhší čas váhal či sa zúčastním. Či by nebolo lepšie zostať doma a starať sa o rodičov. Vypovedalo by to skôr o lenivosti alebo ľahostajnosti. Vyzývam vás nebuďte ľahostajní k tomu všetkému čo sa okolo nás deje. Nevnucujem vám žiadny názor a presvedčenie.

Len vás chcem motivovať k vytváraniu si vlastného úsudku. Tieto slová sa mi nepíšu ľahko. Budím sa v strede noci s neopísateľným pocitom úzkosti a beznádeje. Myslím, že podobnú formu beznádeje dlhé roky zažívame aj my všetci. Máme však nádej, že dokážeme niečo zmeniť.

Keď som mal problémy Janko, ako starší brat, tu bol vždy pri mne. Nikdy mi pomôcť ani radu neodoprel. Prosím vás buďte lepšími ľuďmi všade kde sme. Vyberme sa cestou pokojnej zmeny bez násila, vyhrážok a útokov.

Martin Ceľuch / Zdroj: Bardejovský Reportér

Nastala minúta ticha na uctenie si pamiatky Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Po nej rečnil Fero Maxin za občianské združenia a kultúr centier na Slovensku.

MAXIN: Naše kultúrne centrum Bašta je súčasťou všetkých kultúrnych centier na Slovensku. Spoločne sme sformulovali 6 bodov, ktoré opisujú dlhodobé príčiny súčasného stavu.

Vyhlásenie nezávislých kultúrnych centier, kultúrnych a vzdelávacích inštitúcií a občianskych kolektívov na Slovensku:

  1. Nedostatočné konanie štátnych orgánov aj v situáciách, kedy sa na nich obrátia občania z dôvodnými obavami o svoju bezpečnosť.
  2. Selektívny prístup pri odhaľovaní organizovaného zločinu pôsobiacého na celom Slovensku.
  3. Obchodné a osobné styky najvyšších štátnych predstaviteľov s ľuďmi podozrivými z páchania ekonomickej a inej trestnej činnosti, či spájanými s organizovaným zločinom.
  4. Umožnenie vzniku klanových štruktúr v slovenskom súdnictve, absencia nezávislých vyšetrovacích orgánov, kedy podozriví z trestnej činnosti sú vyšetrovaní de facto “samými sebou”, marenie vyšetrovaní poctivých policajtov a prokurátorov.
  5. Arogancia vládnych predstaviteľov, ktorí svojou rétorikou, ignorovaním základných princípov morálky a svojimi väzbami na pochybné osoby vysielajú signál beztrestnosti, kedy pravidlá neplatia rovnako pre všetkých.
  6. Dlhodobá pasivita, slabá občianska angažovanosť a nedostatočná solidarita s rôznymi znevýhodnenými skupinami aj v našich vlastných radoch. Nedôvera vo svojej schopnosti vykonať zmenu stavu vecí.

Po ňom vystúpil Pavol Hudák z občianského združenia Vita in suburmium.

P. HUDÁK: Pred jedenástimi rokmi sme spoločne so synom Petrom a ďalšími priateľmi otvorili jednu čiernu historickú skrinku našej spoločnosti, ktorá rozprávala o zlyhaní morálnych, náboženských, kultúrnych a politických elít. Náš národ to stalo niekoľko desiatok tisíc ľudí.

Nikdy som netušil, že o jedenásť rokov budem musieť konštatovať, že v tomto štáte opäť nastalo zlyhanie. Prišiel som tu preto, lebo ma urazil pán premiér. Táto vláda tu doniesla hnedý mor, ktorý sa dostal aj do parlamentu. Prináša tu nenávisť medzi nami. Prišiel som tu ešte kvôli tomu, že ma ohromilo jedno strašné vyjadrenie. Vraj chystáme prevrat.

Slušní ľudia, ktorí idú do ulíc aby povedali, že dosť bolo toho. Chceme budovať našu krajinu nie len pre seba, ale aj pre naše detí a vnúčatá. Odznela jedna hrozná veta. Veď my sme vyhrali voľby tak čo chcete. Od roku 1995 každá politická elita valcuje túto spoločnosť.

Ročne som v styku so stovkami mladých ľudí. Podľa turistov tu vraj máme raj, krásnu krajinu, ale stále sa ma pýtajú či je to pravda o tej našej korupcii. Naši mladí ľudia ani nechodia voliť, lebo vraj nie je koho. Aj tak plánujú zo Slovenska odísť. Sme za to všetko zodpovední všetci. Nepozerali sme politikom na ruky a dali sme sa nimi oblbnúť. Krajina nieje sviňa, ktorú môžme porcovať.

Samo Sabol / Zdroj: Bardejovský Reportér

Za mladú generáciu vystúpil 25-ročný Samo Sabol.

SABOL: Ak ostaneme ticho a nebudeme takto verejnejne protestovať. Ak náš hnev a nespokojnosť nepovieme nahlas, tak aj toto naša vláda ustojí. Tak ako už ustála mnohé kauzy, ktorých sme mohli byť svedkom v minulosti. Preto nesmieme dovoliť vláde Róberta Fica aby ustála priame prepojenie na mafiu a vraždu dvoch mladých ľudí v mojom veku.

Tejto vláde sme dovolili aby z tak krásneho Slovenska vytvorila krajinu, kde keď nemáš tu správnu politickú príslušnosť a správne kontakty, tak nevybavíš a nič nezískaš. Dovolili sme im vytvoriť krajinu, že keď máš dosť peňazí tak si ľudí môžeš kúpiť. Ak vyhráš voľby tak dokážeš všetko. Ak im to dovolíme ustať, tak si žiaľ nič lepšie nezaslúžime. O pár rokov sa o týchto udalostiach zrejme budú učiť v škole na dejepise. Ak sa ťa tvoje deti opýtajú, čo si vtedy robil, kde si vtedy bol. Čo im odpovieš?

Timea Jazureková / Zdroj: Bardejovský Reportér

Z hudobným prejavom vystúpila Timea Jazureková. Zúčastnení štrgali kľúčmi. Po piesni rečnil Martin Uhriňák, kazateľ Cirkvi bratskej.

UHRIŇÁK: Mám tu svojho sedemročného syna a tak som mu napísal list o tom, čo sa tu deje. Pozri syn môj, verím, že toto sú slušní ľudia. Určite sú slušní aj doma, aj v práci, aj v škole. Sú to vzory pre teba. Ľudia, ktorí sa nemusia hanbiť pozrieť sa do zrkadla. Sú tu mnohí aj mne príkladom, svojím životom aj charakterom. Učíme sa nebáť sa zla, učíme sa neklamať.

Nevieme to, často padáme, ale chceme vstať aby si nás mohol nasledovať správnym smerom. Hnevu, klamstiev a zla je v poslednú dobu veľa. My sa chceme spolu rozprávať a počúvať pokojne jeden druhého. Nebáť sa a mať sa radi. Chcem aby si vedel, že sme proti zlu. Chceme stavať mosty a nie múri medzi sebou.

Lenže naše mosty sa nedajú stavať k zlu a ku klamstvám. Len k tomu, čo je pravda a čo je dobro. Syn môj chcem ti povedať pravdu. My tu túžime po zmene. Dnes chcem zmenu pre vás a pre teba. Najprv sa musím zmeniť ja, aby som mohol zmeniť druhých. Máš pravdu keď povieš, že my dospelí sme zlý. Verím, že dnes sa toto námestie stane miestom zmeny nás dospelých pre vás deti.

Zdroj: Bardejovský Reportér

Na záver Marián Martinček z Apoštolskej cirkvi predniesol krátku kázeň.

MARTINČEK: Boh jedná s rôznymi ľuďmi. Jednou veľkou skupinou sú králi, vladári a v moci postavení. V knihe skutkov čítame o tom, ako apoštol Pavol stojí pred vladárom Félixom. Hovorí mu o spravodlivosti, zdržanlivosti a o budúcom súde. Naúctivejšie zo všetkého je srdce. Dobrou správou ale je, že Boh nám môže dať nové srdce ak sa mu to dovolíme. Mojou nádejou je, že v hrudi Slovákov, politikov, lekárov, študentov, bohatých i chudobných bude biť toto nové srdce, ktoré miluje druhých viac ako seba. Ktoré miluje pravdu a spravodlivosť.

Sprievod ľudí sa potichu so zapálenými sviečkami vybrali pochodom okolo Radničného námestia. Organizátori ho viedli veľkým transparentom v znení Postavme sa za slušné Slovensko. Zhromaždili sa okolo pietného miesta a v tichosti sa modlili.

Zdroj: Bardejovský Reportér
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM