Tlačové správy

Drsný príbeh talentovaného futbalistu nenechá nikoho chladným

Futbalové umenie bývalého mládežníckeho reprezentanta Martina Murcka zaujalo napríklad oba slávne kluby z Manchestru, no život sa s ním nemaznal.

Ilustračný obrázok k článku Drsný príbeh talentovaného futbalistu nenechá nikoho chladným
7
Galéria
Zdroj: Archív Martina Murcka

Počas Vianoc v roku 2017 mal ťažkú autonehodu, po ktorej mu išlo o život. On však svoj najväčší boj vyhral, nevzdal sa ani futbalových snov a to zaujalo porotu Fondu pre budúcnosť športu.

Reštart kariéry po ťažkej autonehode

Porotu Fondu prihlásené video od 23-ročného futbalistu nielenže nenechalo chladnou, ale jej doslova vyrazilo dych. Futbalové ambície Martina Murcka a snahu vrátiť sa na najvyššiu úroveň preto podporila štedrým grantom. „V Modre nehrám len futbal, ale som aj trénerom. Za poskytnuté peniaze preto napríklad kúpim pomôcky pre deti na trénovanie. Chcem si zároveň zaplatiť viacero trénerov, aby mi pomohli nakopnúť kariéru a vynechať nemôžem ani mamu. Prešla si ťažkým obdobím a ja by som ju chcel rozveseliť elektrickým bicyklom, keďže veľmi rada bicykluje.“

Martin Murcko začal s futbalom v rodnej Kurime. Pôvodne bol brankárom, ale postupne sa presunul do útoku, odkiaľ sa prestrieľal až do reprezentácie. „Najprv som sa stal členom výberu Východoslovenského futbalového zväzu. Následne mi prišla pozvánka aj od trénera slovenskej reprezentácie do 15 rokov. Od prvého momentu som robil maximum, aby som sa chytil.“ Reprezentácia však nebola vrcholom kariéry mimoriadne talentovaného hráča. Chýri o jeho futbalovom umení prerazili aj do zahraničia.

Zdroj: Archív Martina Murcka

Manchester City a Manchester United

Dokonca oba manchesterské kluby, „Červení diabli“ aj „The Cityzens“, ho zavolali na skúšku. „Je to úplne iný level oproti Slovensku, či už je reč o hráčoch, tréneroch alebo funkcionároch. Každý ide na maximum, to sa slovami ani nedá poriadne opísať. Na tréning prichádzajú všetci skôr. Stále na sebe pracujú. Trénoval som napríklad s Jadom Sanchom, či Philom Fodenom. Oni aj počas prestávky, keď bola možnosť občerstviť sa, na sebe stále pracovali. Preto sú teraz tam kde sú.“ Maťo po návrate na Slovensko zmenil prístup k tréningom. Aj dovtedy pracoval na 100 %, no ako sám povedal, po návrate z Anglicka pridal, chcel urobiť všetko preto, aby sa dostal čo najďalej.

Zdroj: Archív Martina Murcka

V reprezentačnom zápase do 17 rokov proti Severnému Írsku dokonca strelil hetrik. Všetko však stopla vážna autonehoda z 26. decembra 2017, pri ktorej utrpel fatálne zranenie hlavy s 30 úlomkami lebky v mozgu. Lekári mu dávali minimálnu šancu na prežitie. „Chcem sa poďakovať slovenskému zdravotníctvu, že sa im podaril v podstate zázrak. Tromi operáciami mi zachránili život. Niektorí doktori hovoria, že mi okrem práce lekárov pomohlo aj vyšportované telo. Hneď ako to bolo možné, začal som opäť trénovať a bojovať za reštartovanie kariéry.“

Zdroj: Archív Martina Murcka

„Neúspech by nás mal inšpirovať“

„Viem, že ma nečaká nič ľahké, ale chcel by som sa vrátiť a zahrať si v Niké lige. Ak by sa mi podaril splniť tento cieľ, tak sa samozrejme budem pokúšať dostať ešte vyššie. Chcem na sebe stále pracovať, no myslím aj na plán B v podobe trénerstva. Každopádne sa stále túžim pohybovať vo futbalovom prostredí.“

Martin Murcko o svojom príbehu prednášal aj na školách. Tým, ktorí napríklad v športovej kariére prechádzajú ťažším obdobím, odkazuje: „Neúspech by nás mal inšpirovať.“ Ak máte športový sen, tak si tvrdo choďte za ním a pomôžte si napríklad aj grantom od Niké. Prihláste vaše video do Fondu na stránke www.nikefondsportu.sk!

Zdroj: Archív Martina Murcka

(PR) – Za obsah a fotografie zodpovedá objednávateľ tejto správy

Zdroj: Niké, Fond pre budúcnosť športu
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM