Mário Hudák Regióny

Editoriál Maria Hudáka

Kukláči pri Lidli alebo plodná bardejovská jeseň.

Ilustračný obrázok k článku Editoriál Maria Hudáka
Zdroj: pixabay.com

Je čas zberu konope a policajní hovorcovia nás každý druhý deň informujú o tom, že v okolitých karpatských lesoch, na lúkach a v hájoch naši policajti našli a zadržali drobnopestovateľov košatých prýštiach, dozretých a v jesennom slnku sa blýskajúcich tmavozelených šištíc marihuany.

Bardejovská jeseň však bola tento rok nesmierne bohatá aj na korupčné plody novembrových župných volieb. Obzvlášť v našom krásnom Bardejove, mimochodom tento rok vyhodnotenom ako štvrtom „naj“ meste Slovenska.

Želiezka pre šiestich

V pondelok 6. novembra o tom na povolebnej tlačovke informoval policajný prezident Tibor Gašpar. V želiezkach Národnej protikorupčnej jednotky skončili traja muži zo Žilinského a rovnako, traja podvodníci z Prešovského kraja. Všetkých zadržali na základe podnetov kandidátov na poslancov tesne pred voľbami.

Na východe Slovenska išlo výlučne o prípady z Bardejovského okresu. Spomedzi všetkých kandidátov, ktorí dostali korupčnú ponuku, jedine šéf bardejovskej SaS-ky Milan Vrábeľ a novozvolený poslanec krajského parlamentu Juraj Bochňa (nez.) našli odvahu priekupníkov s voličskými hlasmi v rómskych osadách, polícii nahlásiť.

Ako z filmu

Polícia skutočne nelenila a troch mužov z okolia obcí Lascov a Marhaň – Štefana N. (59), Ondreja O. (38) a Milana J. (46) pri dvoch fingovaných odovzdávaniach úplatkov za ponúkané voličské hlasy zadržala.

Obvinila z volebnej korupcie a brania úplatku a začala voči nim trestné stíhanie. Hrozí im rok väzenia. Posledných dvoch menovaných zadržali na, ako z filmu vystrihnutej, policajnej akcii v predvolebný piatok 3. novembra okolo poludnia. Na parkovisku pri bardejovskom Lidli.

Dve veľké ryby priekupníckeho biznisu na východnom Slovensku stihli ešte predtým detailne informovať o tom, ako celá sieť „spolupráce“ medzi úžerníkmi a politikmi aj v Bardejove dlhodobo funguje, komu v minulosti hlasy zabezpečovali, akým spôsobom a akou technológiou.

Polícia teraz disponuje dostatočným množstvom čerstvých informácií, aby celú politicko-priekupnícku sieť odhalila. Otázka je, či na to, pri súčasnom vedení rezortu, bude aj dostatok „politickej“ vôle a odvahy.

Ostré hliadky

O kauze ako prvý, v pondelok 30. októbra, informoval, práve Bardejovský Reportér. V priebehu predvolebného týždňa aj Denník N a ďalšie printové médiá, plus všetky slovenské televízie.

A vyzerá to tak, že zatknutie jadra úžerníckych bašavelistov, ktorí za 0,50 až 3 eurá ponúkali bardejovským kandidátom niekoľko tisíc voličských hlasov z obcí Raslavice, Kurima, Lascov, Marhaň, Zborov a rómskej mestskej časti Poštárka, naozaj malo efekt.

Polícia aj Rómovia, si totiž na kupovanie hlasov v osadách, dali tieto voľby extra veľký pozor. A veľmi by sme chceli veriť, že župné voľby tak boli o poznanie objektívnejšie. A spravodlivejšie.

„Cash-flow“ nepustí

Uvidíme, či sa Sherlockovia dopátrajú až k tomu, koľko bardejovských kandidátov na poslancov, starostov, primátorov a županov si takto „pomohlo“ v minulosti. Najdôležitejšie je, že tento rok sa konečne ukázalo, že predvolebná korupcia v rómskych osadách, nie je iba výplodom ukrivdenej mysle neúspešných či opozičných kandidátov, ale že ide o bežnú a naprieč Slovenskom masívne rozšírenú podvodnú prax, ktorá pomáha kriminálnym špekulantom a skorumpovaným lokálnym politikom.

A ktorej obeťami sme, okrem obyčajných, sprosto zmanipulovaných Rómov v osadách, aj my všetci. Obyčajní voliči, občania a platcovia daní. V Bardejove je verejným tajomstvom, že na Poštárke, kde je registrovaných zhruba tisíc voličov, celkom štandartne, v prospech vyvolených kandidátov, funguje predvolebná distribúcia potravín, alkoholu a cigariet (a nielen červenými dodávkami, všakáno).

A že tento volebný okrsok, ak ide naozaj do tuhého, je dôležiým jazýčkom na pomyselných volebných váhach. Koniec koncov, vie sa aj to, že v určitých intervaloch, sa to na bardejovskom mestskom úrade menšinovými, „dobre zazmluvnenými dohodármi“ v zmysle plynulého „cash-flow” len tak hemží.

Postupne sa ale ukazuje aj druhá, lepšia strana mince. Že to už ľuďom, kandidátom, ani novým poslancom nie je jedno. Že kšeftovanie priekupníkov, ale ani úradníkov či politikov, jenoducho ďalej nie sú ochotní a nebudú tolerovať.

Zdroj: Bardejovský Reportér
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM