Mário Hudák Regióny

Úradníci, morálka a Benzínková Ruženka

Editoriál Maria Hudáka

Ilustračný obrázok k článku Úradníci, morálka a Benzínková Ruženka
Zdroj: Bardejovský Reportér

V tomto čísle Bardejovského Reportéra vo viacerých článkoch aj na fotografiách (titulka) rezonuje téma staroby, odkázanosti a pomoci slabším. Novopečená bardejovská blogerka Jana Lešičková sa na strane 2 zastala ľudí z ubytovne pri Hotelovej akadémii. A tak to má byť.

Nech už je motív vedenia školy akýkoľvek, a my ho radi v spravodajskom článku uverejníme a kauzu vysvetlíme a popíšeme podrobnejšie v budúcom čísle, pred Vianocami sa jednoducho takéto veci nerobia.Písaným pravidlám spoločnosti, zákonom a ekonomickými záujmom by mala byť nadradená pevná viera v mravné hodnoty, morálku a spolupatričnosť.

Zdroj: Bardejovský Reportér

Nestačí, že sa veci dejú v rámci zákona. Ukazuje sa, že s takýmto slovníkom dnes neobstojíme. Ako hovorí starosta Raslavíc Marek Rakoš, profilový rozhovor s ním nájdete na strane 4, silnejší musia potiahnuť tých slabších, inak môže obec či mesto spadnúť do sociálnej priepasti. Ale nepredbiehajme.

Apropó, starostovia, úradníci a morálka. Nedávno mi jeden nemenovaný starosta rozprával príhodu s úradníkom. Keď prišiel na prešovský úrad, kvôli zriadeniu obecného seniorcentra, úradníčka nechcela veriť vlastným ušiam, že ho nechce napísať na žiadneho svojho príbuzného ani známeho, ale priamo na obec (?!).

Zdroj: Bardejovský Reportér

Pretože vraj ide o skvelý a osvedčený biznis. A takáto je bežná prax spravovania vecí verejných. Na sociálne správanie zamestnávateľov upozorňuje aj náš prvý článok na strane 2, z pera Juraja Ščerbíka, s materiálom z dielne bardejovského advokáta Vladimíra Pocha.

Ten sa po dlhých rokoch dopracoval k unikátnemu bardejovskému precedensu a v ťažkom sociálnom prípade dokázal súdu, že infarkt manžela jeho klientky, bol dôsledkom neprimeraných pracovných podmienok, tlaku a stresu. Neprehliadnite prosím ani krátku, ale o to významnejšiu správičku o ďalšom úradnom rozhodnutí v bardejovskej kauze „benzínka“ na strane 3.

Zdroj: Bardejovský Reportér

Vyzerá to tak, že čerpacia stanica na Ťačevskej je zakliata, ak nie rovno prekliata. Sú to už viac ako dva roky, čo sa veľká časť bardejovskej verejnosti postavila proti jej umiestneniu rovno pod okná bytoviek a začal právny, úradnícky a mediálny boj medzi mestom, ktoré stavbu obhajuje a stoj čo stoj sa ju snaží (aj dodatočne) zlegalizovať a ľuďmi z bytoviek na Ťačevskej pod vedením aktivistky Márie Ferkovej.

Minulý týždeň prešovský úrad rozhodnutie bardejovského mestského úradu o dodatočnej legalizácii stavby znova zrušil a už po niekoľkýkrát dal za pravdu Ferkovej a jej ľuďom. Novopostavená „Benzínková Ruženka“, okolo ktorej už mesto postavilo aj chodník, si opustená a smutná, ešte nejaký čas určite pospí.

V tomto prípade je viac ako obdivuhodná „stratová“ trpezlivosť investora, hraničiaca s bolestnou a naivnou loajalitou k mestu (či jeho lobistom), ktoré, ako sa ukázalo, od začiatku kauzy vo svojich rozhodnutiach chybuje. Ale biznis je biznis. Koho by zaujímal zdravý spánok nejakých dôchodcov na Ťačevskej? A sme znova v predvianočnom čase. Tak nezabudnite 5. decembra na Mikuláša na Radničnom námestí! Príde aj Máša a Medveď.

Zdroj: Bardejovský Reportér
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM