Regióny Zo Slovenska

Elektromobily majú v Trnave odklepnuté výhody: A dajú sa aj požičať, FOTO

Elektromobilizmu v Trnave svitá zrejme na lepšie časy. Majitelia elektromobilov majú od radnice odklepnuté výhody. Prečítajte si podrobnosti.

Ilustračný obrázok k článku Elektromobily majú v Trnave odklepnuté výhody: A dajú sa aj požičať, FOTO
8
Galéria
Zdroj: TASR

Majitelia elektromobilov majú v Trnave odklepnuté od radnice zvýhodnené poplatky za parkovanie a v krátkom čase vyrastie na území mesta viacero nabíjacích staníc. Teraz pribudla Trnavčanom aj možnosť vyskúšať si jazdenie na aute na elektrický pohon cez projekt e-trnava.eu.

Radnica chce ísť príkladom

"Mesto má záujem systematicky eliminovať znečisťovanie ovzdušia, hlavne z používania fosílnych palív viacerými krokmi,“ povedal hovorca mesta Pavol Tomašovič. Popri výsadbe dostatočnej rozlohy zelene ide podľa jeho slov aj o podporu takej dopravy, ktorá nemá zvýšené negatívne dosahy na životné prostredie.

„Okrem cyklistickej dopravy chceme zvýhodniť používanie alternatívnych zdrojov pohonu automobilov v meste,“ uviedol hovorca. Sama radnica, ako dodal, chce ísť príkladom. V rámci svojho vozového parku mieni vymeniť časť vozidiel za elektromobily, hlavne tie, ktoré sú používané v meste a jeho okolí.

Elektromobily na požičanie

Trnavčania zase majú možnosť skúsiť, ako sa v elektromobile jazdí, a to bez toho, aby si auto museli zakúpiť. Projekt e-trnava.eu má pre nich nielen elektrické automobily, ale aj skútre, kolobežky a bicykle na elektrický pohon. „Možnosť je požičať si ich aj na jeden deň, alebo aj dlhodobo,“ informoval Miroslav Marcian z MTOP, spol. s r.o. v Trnave, ktorá projekt realizuje.

„Krátkodobé prenájmy sú orientované napríklad na návštevníkov Trnavy či ľudí, ktorí sa chcú s takýmto vozidlom zoznámiť bližšie. Podobné projekty vznikajú po celej Európe,“ informoval s tým, že nabíjanie zapožičaného vozidla je pre klienta bezplatné.

Doplnia nabíjacie stanice

Spoločnosť do konca roka doplní svoje rýchlonabíjacie stanice na Novej a Coburgovej ulici novou na križovatke ulíc Rybníková-Hlboká. K tomu postaví v priebehu roka 2018 sedem wallboxov, kde je nabíjanie dlhšie, v obchodných centrách a obytných celkoch na území Trnavy.

Poslanecký zbor okrem toho ešte pred letnými prázdninami odsúhlasil Západoslovenskej energetike vybudovanie nabíjacích staníc na Kollárovej a Rybníkovej ulici v rámci medzinárodného projektu FAST-E pre Slovensko a Českú republiku. Záujem o výstavbu prejavili aj ďalší prevádzkovatelia.

OBRAZOM: V Trnave sa dajú požičať elektromobily
8
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM