Správy Zo zahraničia

Eurokomisia schválila VAKCÍNU od Moderny prispôsobenú novým variantom Covid-19

Európska komisia (EK) v piatok oznámila, že schválila prispôsobenú vakcínu proti ochoreniu COVID-19 s názvom Spikevax XBB.1.5.

Ilustračný obrázok k článku Eurokomisia schválila VAKCÍNU od Moderny prispôsobenú novým variantom Covid-19
Zdroj: Pixabay.com / CC0 1.0

Vakcína vyvinutá spoločnosťou Moderna je prispôsobená novým mutáciám a variantom vírusu, informuje spravodajca TASR. Komisia spresnila, že ide o dôležitý krok v boji proti koronavírusu a v poradí už o tretiu úpravu tejto vakcíny, ktorá reaguje na nové varianty COVID-19.

Očakáva sa tiež, že upravená vakcína, ktorá je zameraná na SARS-CoV-2 Omicron kmeň XBB.1.5., zvýši šírku imunity proti súčasným dominantným a vznikajúcim variantom.

Schváleniu vakcíny predchádzalo hodnotenie očkovacej látky v rámci zrýchleného hodnotiaceho mechanizmu Európskou liekovou agentúrou (EMA).

EK následne schválila upravenú vakcínu zrýchleným postupom, aby sa členské štáty EÚ mohli včas pripraviť na jesenné a zimné očkovacie kampane.

V súlade s predchádzajúcimi odporúčaniami EMA a Európskeho centra pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC) sú dospelí a deti od piatich rokov vyzvaní, aby sa zaočkovali jednou dávkou a to bez ohľadu na ich doterajšie očkovanie proti ochoreniu COVID-19.

Prostredníctvom stratégie EÚ pre vakcíny eurokomisia aj naďalej zabezpečuje, aby členské štáty mali prístup k najnovším autorizovaným vakcínam proti COVID-19 na ochranu zraniteľných členov ich populácie a na riešenie epidemiologického vývoja vírusu.

Ilustračné foto

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM