Lucia Lauková Zo Slovenska

Európu zasiahne VÍCHRICA Debi: Extrémne veterno bude aj na Slovensku

Víchrica Debi má so sebou priniesť intenzívny dážď a silný vietor. Ten potrápi aj územie Slovenska.

Ilustračný obrázok k článku Európu zasiahne VÍCHRICA Debi: Extrémne veterno bude aj na Slovensku
Zdroj: TASR/Ján Krošlák

Pred víchricou Debi varujú najmä západnú Európu, konkrétne severné Anglicko a časti severného Walesu. Tam sa podľa portálu iMeteo.sk očakávajú aj najväčšie škody.

„Víchrica Debi prinesie najmä intenzívny dážď a silný vietor, pričom pozdĺž pobrežných oblastí môžu nárazy vetra dosiahnuť rýchlosť až 100 km/h,“ uvádza iMeteo.sk.

Prečítajte si tiež

Víchrica na horách

Veterný začiatok týždňa čaká aj Slovensko. Meteorológovia SHMÚ vydali na pondelok a utorok výstrahu 1. stupňa pred vetrom. Udrieť by mal najmä na horách.

Najsilnejší vietor sa očakáva v okresoch Banská Bystrica, Brezno, Poprad, Dolný Kubín, Liptovský Mikuláš, Martin, Námestovo, Ružomberok, Turčianske Teplice, Tvrdošín a Žilina.

„Na horách nad cca 1 500 m sa miestami očakáva výskyt vetra, ktorý dosiahne krátkodobo (v nárazoch) rýchlosť 110 až 135 km/h a/alebo priemernú rýchlosť 70 až 85 km/h), t.j. až víchrica,“ varujú meteorológovia.

„Predpokladaná rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe a oblasti bežná, no predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity (najmä pre pešiu turistiku, horolezectvo a pod.),“ upozorňuje SHMÚ.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Mohlo by vás zaujímať

Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM