Webnoviny - Svet

Fed zredukoval prognózu hospodárskeho rastu USA

WEBNOVINY.SK

Foto: commons.wikime­dia.orgWASHIN­GTON 23. júna (WEBNOVINY) – Americký Federálny rezervný systém (Fed) zredukoval svoju prognózu hospodárskeho rastu USA. Fed odhaduje, že hospodárstvo krajiny sa v tomto roku zväčší o 2,7 až 2,9 %. V apríli predpovedal ekonomický rast v tomto roku na úrovni 3,1 až 3,3 %. Po skončení dvojdňového zasadania centrálna banka USA v stredu večer ďalej uviedla, že v budúcom roku očakáva rast hrubého domáceho produktu (HDP) v pásme 3,3 až 3,7 %.

Fed zároveň zhoršil prognózu vývoja na trhu práce. Uviedol, že v záverečnom kvartáli tohto roka miera nezamestnanosti v USA bude pravdepodobne na úrovni 8,6 až 8,9 %. V apríli odhadoval, že v závere tohto roka bude nezamestnanosť v pásme 8,4 až 8,7 %. Centrálna banka USA konštatovala, že do roku 2013 bude počet nezamestnaných v krajine výrazne nad želanou úrovňou. Prognózu inflácie však Fed veľmi nezmenil a predpokladá, že v tomto roku bude v pásme 2,3 až 2,5 %. Očakáva však vyššiu jadrovú infláciu, ktorá nezahŕňa ceny potravín a energií, a to na úrovni 1,5 až 1,8 %. V apríli predpovedal jadrovú infláciu pre tento rok vo výške 1,3 až 1,6 %.

Šéf Federálneho rezervného systému Ben Bernanke na tlačovej konferencii po zasadaní centrálnej banky pripustil, že ekonomický vývoj v USA čiastočne závisí aj od situácie v Európe. „Ak by sa nepodarilo vyriešiť grécku dlhovú krízu, bolo by to hrozbou pre európsky finančný systém, pre globálny finančný systém a pre politickú jednotu Európy,“ povedal Bernanke. „Takže áno, diskutovali sme o tom a ide o jedno z viacerých potenciálnych finančných rizík, ktorým teraz čelíme,“ dodal.

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM