Regióny Zo Slovenska

FOTO: Druhá najstaršia Prešovčanka oslavovala. Pani Anna má úctyhodných 103 rokov

Druhá najstaršia Prešovčanka Anna Zaťková oslávila 103 rokov v kruhu najbližšej rodiny. No zagratulovať jej prišiel aj viceprimátor.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Druhá najstaršia Prešovčanka oslavovala. Pani Anna má úctyhodných 103 rokov
4
Galéria

V mene prešovskej radnice Anne Zaťkovej veľa zdravia a spokojnosti prišiel zapriať viceprimátor Štefan Kužma. „Vítajte, myslím si, že si vás pamätám,“ vítala s úsmevom návštevu z radnice oslávenkyňa, ktorá si v stredu pripomenula úctyhodné stotretie narodeniny. „V taký bosorácky deň, na Luciu, som sa narodila,“ pousmiala sa.

Čiperná

Narodeninový deň prežila v kruhu rodiny a bol pre ňu, tak ako vždy v minulosti, malým sviatkom. „Trochu menej chodím, ale inak sa mám dobre,“ neskrývala svoj veľký optimizmus a do objektívu fotoaparátu pridala ďalší šibalský úsmev.

Väčšinu času trávi vo svojej izbe, v byte, kde žije s dcérou Evou. Rada si popoludní aj zdriemne, ale kvôli návšteve zostala vo svojom obľúbenom kresle. „Keď mám spoločnosť vôbec sa necítim unavená,“ dodala táto stále čiperná dáma, ktorá väčšiu časť svojho života prežila síce v Košiciach, no od svojej osemdesiatky sa usadila v Prešove.

Niekedy veľmi rada plietla svetre, háčkovala a venovala sa mnohým ručným prácam. Zrak však už nie je taký ako býval, preto tieto svoje koníčky odsunula do úzadia.

Z mlynárskej rodiny

Pani Anna pochádza z mlynárskej rodiny. Narodila sa v Čeľovciach pri Trebišove počas prvej svetovej vojny. Otec ju však videl len raz – na Vianoce 1915. O mesiac neskôr padol v boji niekde v Rumunsku a rodina doposiaľ netuší kde je jeho hrob. Krátko po otcovej smrti však na zápal pľúc zomrela aj mama pani Anny a z nej sa stala úplná sirota. „Vychovala ma teta s ujom. Hovorila som im mamka, otec, veď svojich rodičov som nepoznala,“ zaspomínala si na detstvo plné ťažkej práce v mlyne, no hneď dodáva, že to bolo zároveň aj najkrajším obdobím jej života.

Vydávala sa za súdneho úradníka pochádzajúceho od Trenčína, keď nemala ešte ani osemnásť rokov. Kvôli manželovej práci sa však viackrát sťahovala: „Žili sme spočiatku v Košiciach, neskôr v Michalovciach, kde sa mi narodili obe deti a následne sme sa vrátili do Košíc.“ Ovdovela pred štyridsiatimi rokmi, jediný syn zomrel ešte pomerne mladý. Rozvetvenú rodinu tvoria aj štyri vnúčatá a osem pravnúčat.

Prešov má v súčasnosti vo veku nad sto rokov štyroch obyvateľov – dve ženy majú stotri rokov a rovných sto rokov v tomto roku oslávila jedna žena a jeden muž. Najstaršou Prešovčankou je pani Anna Dolhyová, ktorá svoje životné jubileum oslávila v septembri.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Prešova a okolia.

OBJEKTÍVOM: Prešovčanka Anna oslávila svojich 103 rokov
4
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM