Rôzne Zo Slovenska

FOTO: Jedinečná bankovka prilákala do Štiavnice zberateľov z celého Slovenska

Pred Bankou lásky v Banskej Štiavnici stáli už od rána desiatky zberateľov, ktorí netrpezlivo čakali na spustenie predaja zberateľskej 0-eurovej bankovky s motívom najdlhšej ľúbostnej básne sveta.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Jedinečná bankovka prilákala do Štiavnice zberateľov z celého Slovenska
4
Galéria
Zdroj: TASR

Výnos z predaja unikátnej bankovky chcú použiť na financovanie záchrany historického Domu Maríny, v ktorom sa Banka lásky nachádza.

Záujem prekvapil

,,Bankovku sme vydali pri príležitosti prvých narodenín Banky lásky,„ priblížila jej manažérka Gabriela Ondrejková. Celý výnos z predaja pôjde na financovanie záchrany historického Domu Maríny, je totiž zrekonštruovaný len z jednej tretiny. ,,Na zvyšné dve tretiny záchrany tohto nádherného objektu potrebujeme práve tieto finančné prostriedky,“ podotkla

Bankovka vyšla v náklade 10 000 kusov, z toho 8000 kusov je dostupných v Dome Maríny. Sú na nej zobrazení Marína a Andrej Sládkovič, ktorých stvárnili herci Táňa Pauhofová a Robert Roth.

Podľa Ondrejkovej záujem verejnosti o bankovky veľmi prekvapil. V radoch čakali na začatie predaja už od skorých ranných hodín. Prišli ľudia z celého Slovenska, aj zo vzdialenejších regiónov, ako z Popradu či Košíc. ,,Ohlasy sú veľmi pozitívne, ľudia sa otáčajú v rade niekoľkokrát, keďže limitujeme predaj bankovky päť kusov na jednu osobu," podotkla.

Nebo lásky je novinkou

Cestu do Banskej Štiavnice pre svoju zberateľskú vášeň merali aj Ján zo Zvolena či Peter z Dolného Kubína. ,,Takto vznikajú priateľstvá, keďže sa takto stretávame," poznamenal jeden z nich a druhý ho vzápätí doplnil, že len nedávno sa stretli na Skalnatom Plese. Obaja sa snažia zbierať všetky 0-eurové bankovky, aj keď im niektoré ešte chýbajú.

Banka lásky je jedinou bankou na svete, kde si páry, jednotlivci, ale aj rodiny môžu uschovať svoj príbeh lásky. Je vytvorená z 2900 veršov oficiálne najdlhšej ľúbostnej básne sveta a nachádza sa tam takmer 100 000 schránok lásky. Každá reprezentuje písmeno, znak alebo medzeru Sládkovičovej Maríny.

Za prvý rok navštívilo túto banskoštiavnickú atrakciu približne 20 000 ľudí. V uplynulých dňoch v nej pribudlo nové „nebo lásky“, ktoré slúži ako poďakovanie tým, ktorí si zakúpili schránku lásky a stali sa tak šíriteľmi básne Marína. Ide o nádvorie domu, kde je inštalované nebo v podobe srdiečok, ktoré si personalizovali majitelia schránok.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM