Jakub Forgács Zo Slovenska

FOTO: Očarujúce zábery nočnej Bystrice. Bohuš ju zachytil vskutku úchvatne

Bystrica je nádherné mesto. Ak sa však pozriete na zábery Bohuša Urblíka, dostane vás ešte viac. Prečítajte si rozhovor s fotografom, ktorý rád zachytáva neokukané pohľady!

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Očarujúce zábery nočnej Bystrice. Bohuš ju zachytil vskutku úchvatne
29
Galéria
Zdroj: archív Bohuša Urblíka

Bystričan Bohuš Urblík sa narodil v dedinke Štiavnické Bane neďaleko Banskej Štiavnice. Ako osemnásť ročný sa však odsťahoval, pretože ho to vždy ťahalo za nepoznaným. Tak je to i dodnes, kedy zachytáva nielen krásy Bystrice cez hľadáčik fotoaparátu.

Náročné hobby

„Vždy som túžil fotografovať. Začínalo to ešte poloautomatmi na film, to bolo ešte z detských čias. Pamätám si, ako sme s kamarátom chodili po lese a fotili sme tzv. makro fotografiu. Samozrejme, výsledok bol na míle vzdialený cieľu, nakoľko fotoaparát, ktorý som vtedy vlastnil to nemohol technicky zvládnuť. Ale v tom čase nás to nejak nezaujímalo. Fotili sme a tešili sa na vyvolané fotografie,“ začal svoje rozprávanie.

„Prvou zrkadlovkou som fotil asi v roku 2006, keď som sa začal venovať vydavateľskej činnosti. Mnohí si myslia, že drahý fotoaparát predurčuje, ako hovoria dobré fotografie. Samozrejme, vždy mi to vyvolá úsmev na tvári,“ pokračoval Bohuš so slovami, že pri aktívnom fotografovaní zistil, aké je to náročné aj na technické zručnosti, vnímanie svetla a samotnú kompozíciu fotografie. Preto veľa číta, pozoruje iných fotografov a hlavne praxuje v teréne. „Posun v práci som postrehol aj sám v odstupe približne dvoch rokov. Samozrejme, nepasujem sa za profesionálneho fotografa, pretože ten obzor je obrovský,“ dodal.

Zdroj: archív Bohuša Urblíka

Neokukané pohľady

Ako ďalej povedal, rád fotografuje architektúru v spojení s prírodou. „Banskú Bystricu mám veľmi rád. Snažím sa zachytávať takzvané neokukané pohľady. To ľudia dokážu najviac oceniť. Takže keď je chuť a čas vyrážam na pár hodín do terénu. Taktiež milujem tzv. street fotografiu a dokumentárnu fotografiu. Dostal som sa aj k portrétom no táto fotografia ma vnútorne nejak neoslovila. Nedávno sme s kamarátom skúšali urban fotografiu. Je to zaujímavý fotografický žáner no pracuje sa v dosť nebezpečných priestoroch, ktoré sú aj dosť znečistené, čo má vplyv na samotný fotoaparát,“ vysvetlil Bohuš s tým, že po prvom takomto fotografovaní musel dať čistiť zaprášený snímač.

Do cudziny ho to s fotoaparátom nateraz neťahá. „Zatiaľ by som rád zostal pri fotografovaní Slovenska, nakoľko mám pár osobných cieľov, ktoré by som rád zvládol. Začiatkom tohto roka pripravujeme s manželkou vydanie dvoch kalendárov. Jedným z nich bude Nocturno-pohľad na svet nočnou optikou. Pôjde hlavne o Banskú Bystricu a Zvolen,“ povedal a dodal, že na túto tému má v apríli dohodnutú výstavu v Krajskej knižnici Ľ. Štúra vo Zvolene.

Foto pre manželku

„Fotografie dosť využíva firma mojej manželky, ktorá sa venuje výrobe reklamy a vydavateľskej činnosti. Stalo sa mi, že ma ľudia kontaktovali aj prostredníctvom Facebooku a mali záujem o niektoré fotografie. Taktiež ich uverejňujem na Flogu denníka Pravda a samozrejme, v tematických skupinách na FB,“ pokračoval fotograf.

Okrem svojej najväčšej záľuby však má čas aj na iné koníčky. „Momentálne mám rozčítané dve knihy o nočnej a čiernobielej fotografii. Mám ešte čo robiť v zdokonaľovaní sa. Vo voľnom čase sa snažím venovať rodine. Radi chodíme na turistiku po celom Slovensku,“ povedal.

„Na záver by som sa veľmi rád poďakoval manželke, ktorá má často s vysokou toleranciou a pochopením sprevádza na mojich potulkách,“ dodal.

Pozrite si v priloženej fotogalérii úchvatné zábery talentovaného bystrického fotografa!

Dychberúce zábery bystrického fotografa. Takto ste mesto ešte nevideli
29
Galéria
Zdroj: archív Bohuša Urblíka
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM