Monika Gécziová Regióny

FOTO: Rekonštrukcia chirurgie v bardejovskej nemocnici: Zvýši sa komfort pacientov

Rekonštrukcia chirurgického oddelenia v bardejovskej nemocnici pomaly finišuje. Čo všetko zvýši komfort pacientov? Rozprávali sme sa s riaditeľom nemocnice Mariánom Petkom.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Rekonštrukcia chirurgie v bardejovskej nemocnici: Zvýši sa komfort pacientov
9
Galéria
Zdroj: Nemocnica Bardejov

Rekonštrukcia na Oddelení všeobecnej a úrazovej chirurgie v Nemocnici s poliklinikou Bardejov začala v roku 2017 a pomaly sa blíži k svojmu záveru.

„Rekonštrukcia sa robí za plnej prevádzky, nakoľko sme oddelenie nemohli uzavrieť, aby sme mohli nepretržite poskytovať zdravotnú starostlivosť. Aj napriek tomu, že samotná rekonštrukcia má určitý negatívny vplyv na pacientov tým, že sa dočasne znížil počet lôžok i plánovaných operácií, po ukončení sa výrazne zvýši ich sociálny komfort,“ vysvetlil riaditeľ Nemocnice s poliklinikou Marián Petko.

Vyšší komfort

K dnešnému dňu bola kompletne zrekonštruovaná tzv. septická časť pre infekčnejších pacientov. Tu boli, podľa slov riaditeľa, osadené automatické dvere, kompletne zrekonštruované izby, sociálne zariadenia pre pacientov, chodba i miestnosti pre personál. Aktuálne prebiehajú rekonštrukčné práce na poslednej izbe v tzv. aseptickej časti, kde ležia menej infekční pacienti.

„Rekonštrukciou v tomto prípade rozumieme kompletne vymenené podlahy, nové nátery na stenách i nové elektrické rozvody. To znamená, že pri každej posteli je minimálne tri až päť zásuviek, plus pacienti dostali nové lampy, čo zvyšuje ich komfort,“ uviedol Petko.

Posledná fáza rekonštrukcie, ktorá zahŕňa časť chodby a kuchynku pre personál, bude vykonaná až v novom roku, aby mohla byť i naďalej zabezpečená plná prevádzka oddelenia.

Plánované ďalšie rekonštrukcie

Celú rekonštrukciu financuje nemocnica z vlastných zdrojov, pričom finálna čiastka bude vyčíslená až po jej dokončení. Ako informoval riaditeľ nemocnice, plánované i začaté sú aj rekonštrukcie ďalších oddelení.

„V roku 2019 budeme z našich peňazí rekonštruovať Neurologické oddelenie, aby sme zlepšili sociálny komfort pacientov. Ďalej časť Interného oddelenia, ktorá ešte nebola rekonštruovaná a tiež ambulantnú zložku Gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia," približuje Petko ďalšie plány.

Ako na záver dodal, v kombinácii vlastných zdrojov a Európskych fondov tiež v októbri tohto roka začal projekt budovania Urgentného príjmu, nového Oddelenia anesteziológie a tiež dobudovanie Detského oddelenia, a to v celkovej sume približne osem miliónov eur. Projekt má byť ukončený v jarných mesiacoch v roku 2020.

Zrekonštruované chirurgické oddelenie v bardejovskej nemocnici
9
Galéria
Zdroj: Nemocnica Bardejov
Zdroj: Bardejovský Reportér
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM