Webnoviny - Svet

Harmonizovaná inflácia v auguste zrýchlila

WEBNOVINY.SK

Foto: SITA/AP BRATISLAVA 14. septembra (WEBNOVINY) – Inflácia meraná metodikou Európskej únie v auguste mierne zrýchlila svoju dynamiku na 1,1 %. V júli pritom spotrebiteľské ceny merané harmonizovaným indexom únie (HICP) vzrástli medziročne o 1 %. Priemerná ročná miera inflácie tak v auguste stagnovala na júlovom dvanásťmesačnom priemere 0,3 %. V medzimesačnom porovnaní spotrebiteľské ceny poklesli o 0,1 %, čo bol prvý medzimesačný pokles cien v tomto roku. Stál za tým predovšetkým pokles cien potravín a nealkoholických nápojov. V júli ceny vzrástli o 0,1 %. Informoval o tom Štatistický úrad SR.

Na medziročnej báze najvyšší rast zaznamenali ceny alkoholických nápojov a tabaku, ktoré stúpli o 7,6 %. Medziročne boli vyššie aj ceny vzdelávania o 4,5 %, zdravotníctva o 4,2 %, potravín a nealkoholických nápojov o 3,7 % a rozličných tovarov a služieb o 2,1 %. Mierny medziročný nárast zaznamenali aj ceny hotelov, kaviarní a reštaurácií o 1,1 %, rekreácie a kultúry o 0,6 % a pôšt a telekomunikácií o 0,2 %. Medziročne nižšie boli ceny nábytku, vybavenia domácnosti a bežnej údržby domu o 3,4 %, bývania, vody, elektriny, plynu a iných palív o 1,4 %, odevov a obuvi o 0,9 % a dopravy o 0,6 %.

V medzimesačnom porovnaní najvýraznejšie stúpli ceny dopravy, o 0,3 %. Nasledovali ceny rozličných tovarov a služieb a zdravotníctva so zhodným rastom o 0,2 %. Ceny hotelov, kaviarní a reštaurácií, bývania, vody, elektriny, plynu a iných palív a alkoholických nápojov a tabaku stúpli v auguste oproti júlu zhodne o 0,1 %. Najväčší pokles vykázali ceny potravín a nealkoholických nápojov o 0,8 %. Nižšie boli aj ceny odevov a obuvi a nábytku, vybavenia domácnosti a bežnej údržby domu o 0,2 % a rekreácie a kultúry o 0,1 %. Nemenili sa ceny pôšt a telekomunikácií a vzdelávania.

SITA

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM