Martin Sýkora Regióny Krimi

Hektické ráno: Horskí i leteckí záchranári pomáhali dvom uviaznutým horolezcom

Záchranári pomáhali v pondelok ráno (10.9.) dvom uviaznutým horolezcom. K horských záchranárom sa nakoniec museli pridať aj leteckí, keďže išlo o život.

Ilustračný obrázok k článku Hektické ráno: Horskí i leteckí záchranári pomáhali dvom uviaznutým horolezcom
2
Galéria

Z Horskej záchrannej služby (HZS) informovali, že ešte v nedeľu (9.9.) vo večerných hodinách prijali prostredníctvom poľských kolegov žiadosť o pomoc pre dvojicu horolezcov, ktorí počas zostupu z Veľkej Vidlovej veže vo Vysokých Tatrách uviazli v neznámom teréne. „Pokračovať neboli schopní ani po telefonickej navigácii záchranármi HZS z Oblastného strediska Vysoké Tatry a keďže boli obaja bez zranení, po zvážení možností ostali na mieste a prečkali noc v stene,“ uviedla HZS na svojej stránke. V skorých ranných hodinách požiadali o súčinnosť posádku Vrtuľníkovej záchrannej a zdravotnej služby Air-Transport Europe z Popradu, ktorá z heliportu v Starom Smokovci vzala na palubu dvoch horských záchranárov a spoločne leteli na pomoc uviaznutým horolezcom.

Postupne ich za pomoci vrtuľníka vyslobodili z exponovaného terénu a po pristátí vysadili na heliporte v Starom Smokovci.

Po noci strávenej v horách boli muži vo veku 52 a 32 rokov premrznutí. Záchranári ich zateplili a po zlepšení zdravotného stavu už pokračovali samostatne.

Zdroj: Facebook
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM