Regióny

Historická pálenica z centra Bardejova: Aj takýto skvost vystavujú v hanušovskom kaštieli

Domácu pálenicu z Bardejova, ale i ďalšie unikátne, doteraz nezverejnené archeologické nálezy môžu obdivovať návštevníci Dessewffyovského kaštieľa v Hanušovciach nad Topľou.

Ilustračný obrázok k článku Historická pálenica z centra Bardejova: Aj takýto skvost vystavujú v hanušovskom kaštieli
Zdroj: TASR

V Dessewffyovskom kaštieli v Hanušovciach nad Topľou predstavia verejnosti jedinečné a doteraz nezverejnené nálezy z výskumov realizovaných od roku 2013. Tie najvzácnejšie z nich prezentujú na najnovšej výstave pod názvom Archeologické čriepky. Návštevníci tak môžu obdivovať neolitickú keramiku, sklenený keltský náramok či keramické fajky.

„Pôvodné Vlastivedné múzeum v Hanušovciach nad Topľou, ktoré je od roku 2017 súčasťou Krajského múzea v Prešove, realizovalo v posledných rokoch množstvo záchranných archeologických výskumov. Novootvorená archeologická výstava obsahuje súbor unikátnych nálezov z lokalít Bardejov, Prešov – Šalgovík, Hanušovce nad Topľou, Fintice, Buzica, hrad Čičva, ale aj z historického jadra Prešova,“ informoval Rastislav Žitný z Krajského múzea v Prešove, pod ktoré patrí aj hanušovský kaštieľ a archeopark.

Ako uviedol autor výstavy a archeológ múzea Lukáš Krokker, k výnimočným nálezom posledného menovaného miesta určite patrí zaniknutá hrnčiarska dielňa z 18. storočia, ktorá bola objavená na pozemku Šarišskej galérie. Výstava obsahuje aj netradičné nálezy. Jeden z nich, domáca pálenica, pochádza z Bardejova. Našla sa na pozemku domu priamo v historickom centre mesta. „Počas výskumu sme objavili sud, v ktorom boli predmety a nástroje používané na výrobu alkoholu. Pravdepodobne si ich tam niekto ukryl v prvej polovici 20. storočia,“ dodal Krokker.

Múzeum predstaví aj artefakty zo Šóšovského kaštieľa v Hanušovciach nad Topľou a z hradu Čičva, na ktorom prebieha výskum od roku 2017. „Medzi najzaujímavejšie nálezy patria predmety dennej potreby, vzácny nález časti krúžkového brnenia, guľky do muškiet, keramické fajky, ale aj výnimočný súbor sklenených nálezov,“ vymenoval Žitný s tým, že výstava potrvá do konca roka.

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM